Minisparris innehöll magsjukebakterie

Förekomst av bakterien campylobacter har hittats i minisparris på Coop Forum i Gällivare.

Foto: FREDRIK PERSSON

gällivare 2009-07-21 22:32
Det var den 30 juni i år när miljökontoret i Gällivare gjorde en stickprovskontroll på Coop Forum som bakterieförekomsten upptäcktes. Detta uppger Hans Jönsson, affärsutvecklare på Everfresh i Helsingborg som har levererat minisparrisen till Coop Forums butiker i Norrbotten.
Hittades
Bakterierna hittades i ett parti minisparris, vilket är en mindre och spädare variant av vanlig färsk sparris.
Jönsson fick beskedet om campylobacter i butikens sparris den 13 juli i år. Enligt honom var det miljökontoret i Botkyrka som kontaktade företagets logistikcenter i Botkyrka, därifrån leveranserna till Coop Forums butiker i Norrbotten avgår. Jönsson uppger att spår av campylobacter hittades i en låda innehållande tolv konsumentförpackningar färsk minisparris från Thailand.
Resultatet
Den 21 juni gick leveransen med minisparris från Botkyrka till Norrbotten. Dagen efter levererades sparrisen till Coop Forums butik i Gällivare. Stickprovskontrollen utfördes den 30 juni och den 13 juli var miljökontorets resultat klara, uppger Jönsson.
Han berättar att det bara är på Coop Forum i Gällivare som bakterieförekomsten hittats.
- Inga fler ställen som kommit till vår kännedom, säger han. Han påpekar vidare att ingenting av det aktuella partiet finns kvar i handeln.
Sparrisen har funnits ute i Coop Forums butik i Gällivare men inga smittofall har rapporterats enligt Jönsson.
Glenn Strandberg, stormarknadschef på Coop Forum i Gällivare, vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till leverantören.
Patrik Kattilavaara, livsmedelschef på Coop Forum i Kalix, har från och med tisdagen valt att helt ta bort minisparrisen ur sortimentet.
- Vi vet inte ens om det är det smittade partiet vi haft, säger han.
NSD försökte under tisdagskvällen att nå Gällivare kommuns tf miljö- och byggchef Lars Tano, dock utan framgång.
Fakta Bakterien
Bakterien campylobacter finns bland annat hos nötkreatur, svin, fjäderfän och får. Även hos vilda djur, hund och katt. Bakterien orsakar bland annat diarré som kan vara blodig, kräkningar och feber.
För att undvika att drabbas ska maten hettas upp till 70 grader. Man ska även vara noga med hygienen när man lagar mat.
Källa: Livsmedelsverkets hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om