Miljoner till minoritetsfolk

Minoritetsfolken i Sverige kan glädjas åt 70 miljoner kronor extra från och med 2010.Beskedet lämnades av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) som besökte Gällivare i går.Sabuni gästade bland annat Sameskolan och imponerades av dess verksamhet.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis besök var ett annorlunda insalg i skoldagen. Hon hann prata med många av barnen och skriva en hel del autografer. Här i diskussion med eleverna Nils-Anders Pejok och Petter Jannok.FOTO: Maria Ödalen

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis besök var ett annorlunda insalg i skoldagen. Hon hann prata med många av barnen och skriva en hel del autografer. Här i diskussion med eleverna Nils-Anders Pejok och Petter Jannok.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE. 2008-12-04 06:00
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) kom till Gällivare för att delta i konferensen "Dialog och samråd - framtid för minoritetspolitiken". Ett arrangemang av Länsstyrelsen i Norrbottens län, Kommunförbundet Norrbotten och Svenska tornedalingars riksförbund. Onsdagsförmiddagen ägande hon åt studiebesök i Sameskolan, där hon fick ta del av den verksamhet som bedrivs och de behov som skolan har för att kunna fortsätta utveckla den.
- Det är väldigt positivt för oss att makthavare kommer närmare, så vi får presentera oss och berätta att vi finns. Jag har pratat med ministern om att vi har tre olika samiska språk här som barnen ska få och att det är resurskrävande. Vi har också lyft fram behovet av insatser för att utveckla läromedel på samiska, sa vikarierande rektor på skolan, Kerstin Omma.
Extra 70 miljoner
Till svar fick hon glädjebeskedet om de extra 70 miljoner kronorna, som regeringen satsar utöver de 10 miljoner som tidigare lagts årligen på minoritetsfrågor. Från och med den 1 januari 2010 kan de gå ut i verksamheterna.
- Tillsammans ska vi nog kunna lösa det här. Vi lägger en proposition i riksdagen mars som innefattar just de bitarna som Sameskolan här har behov av - språk, skola och möjlighet till service på sitt eget språk. Ett antal språkrapporter antyder att minoritetsspråken är på väg att dö ut. Svenska språket är det våra etniska minoriteter satsar mest på, det är första språket för alla. Det är modersmålet som behöver utvecklas så vi inte riskerar ännu en generation som inte behärskar sitt modersmål, sa Nyamko Sabuni.
Hon berömde både Sameskolans verksamhet och Gällivare kommuns sätt att se till sina minoriteter, genom strävan att tillgodose service på samiska, finska och meänkeli när behov finns.
- De är jätteduktiga.
"Eallivibeavi"
Blott tolvåriga eleven Nils-Olof Jannok gav integrations- och jämställdhetsministern en inblick hur en "eallivibeavi" eller "dag ur vardagen" kan se ut. Något som sameskoleleverna har på schemat.
Han hade varit ute på renskiljning och hans arbete handlade om vikten av att vaccinera renar mot sjukdomar som sprids via flugor. Det han visade gav ministern rysningar.
Vardag för krypen
- Tack för föreläsningen. Men jag tycker det var lite läskigt med alla de där krypen, sa hon och fick svar på tal av Nils-Olof Jannok:
- Äh, de är ju vardag för dem, de där krypen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om