Ingen anledning till oro - just nu

Fackförbundet Kommunal i Gällivare känner en stark oro inför eventuella kommande besparingar inom äldrevård och hemtjänst.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE 2009-05-29 06:00

- Det är självklart att vi känner en stark oro, säger Siv-Britt Karlsson, Kommunal. Men kommer ju naturligtvis att bevaka våra våra medlemmars intressen.
Detta efter torsdagens artikel i NSD om att kärvare tider kan vänta inom äldrevården i Gällivare på grund av underskottet inom den på cirka tre miljoner kronor.
Kommunal har cirka 600 medlemmar i Gällivare som arbetar inom socialtjänsten. Till det kommer 300 vikariat på kortare eller längre tid.
Lugnande besked
Men nu kan socialnämndens ordförande Rita Poromaa (S) lämna lugnande besked om att det inte kommer att bli några större förändringar inom äldrevården i kommunen inom den närmaste framtiden.
- För närvarande har vi en budget i balans och får vi inga
nya direktiv av kommunstyrelsen kommer allt att fungera som det har gjort tidigare, säger hon.
Det var i början av året som underskottet i socialnämndens budget uppmärksammades - sedan dess har det införts sparkrav.
- Underskottet berodde helt enkelt på att det har gjorts mer än vad det funnits pengar till. För många
utbildningar och för långa introduktioner som inte
har varit finansierade har tärt på kassan, säger Rita Poromaa.
Budget i balans
Enligt henne ser det dock ut som om socialnämnden har en budget i balans, enligt henne. Men med den reservationen att inget oförutsett inträffar.
- Äldreomsorgen är tryggad här i kommunen tills vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om