Festival med 99 arrangemang

Nu pågår förberedelserna för tidernas största kulturfestival i Gällivare. Konstnär Erling Johansson medverkar vid festivalen och Inger Olofsson, kvinnan bakom den kända sången "Jag ska måla hela världen lilla mamma".

Medverkar vid kulturfestivalen. Konstnär Erling Johansson och Inger Olofsson, kvinnan bakom texten "Jag vill måla hela världen lilla mamma".FOTO: Marie Ridderström

Medverkar vid kulturfestivalen. Konstnär Erling Johansson och Inger Olofsson, kvinnan bakom texten "Jag vill måla hela världen lilla mamma".FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE. 2008-09-03 06:00
För första gången i Gällivares historia ska en kulturfestival med 99 arrangemang genomföras i kommunen. Med stöd av länsstyrelsen (250 000 kronor) sparkar kulturen i Gällivare i gång.
-Det här är premiär, absolut. Vi ska ut i hela kommunen, även byarna. Varje dag har vi ett speciellt tema och det blir fyra till fem arrangemang varje kväll och även dagtid, säger en entusiastisk kultursekreterare, Lars Israelsson.
Kulturfestivalen innehåller film, teater, musik och dans. Konstnär Erling Johansson medverkar, dels som affischmakare och logotypmakare, men även som filmpresentatör där han visar sina två första filmer från 60-talet. Filmer som blivit internationellt prisbelönta.
Känd text från Malmberget
Kulturfestivalen som äger rum den 4-12 oktober har fått namnet: "Jag ska måla hela världen". Detta efter den kända sången "Jag ska måla hela världen lilla mamma". Sången ska sjungas av en barnkör och inleda festivalen. Kvinnan som inspirerade till texten bor i Gällivare och heter Inger Olofsson.
-Det känns hedrande och roligt. Den här sången kom till på ett märkligt vis. Vi hade flyttat till Stockholm och min mamma, Britt-Marie Toje, som kom från Malmberget, var ledsen för att alla blommor i Gamla stans trånga gränder vissnade så fort. Jag satt och målade som ungar gör, då jag tröstande sa till mamma: Jag ska måla hela världen till dig mamma. Mamma var journalist och duktig på att skriva vers, så hon skrev en text, som min styvfar, Josef Toje, tonsatte.
Att texten sedan skulle få så stor genomslagskraft kunde väl aldrig nioåriga Inger och hennes mamma ana.
-Mamma diktade mycket, bland annat en kampsång till gruvstrejken. Josef Toje, som kom från Vetlanda, var utbildad vid musik-
akademin och umgicks med Evert Taube, berättar Inger Olofsson.
25 kulturföreningar
Kulturfestivalen är ett stort projekt där ledarna inom kultur, bibliotek och museum arbetar tillsammans med kulturföreningarna i kommunen.
-Det här har vi lyckats med tack vare kulturföreningarna i byar och tätorter, det är ett 20-tal föreningar. Vi har arrangemang för både stora och små, på fritidsgården och på äldreboenden. Vi har sökt upp annorlunda mötesplatser, som Köhlers timmerkåta och vi har Kåkstan öppet en lördag, då det förhoppningsvis är verksamhet överallt, säger Lars Israelsson.
Århundradets profil
Utflyttare från Gällivare har anropats och hit kommer bland andra Dan Engman med Balkangruppen. Meteorolog och professor Sven Israelsson ska föreläsa om väder och åska. Det blir samisk musik, tornedalsteater, bildvisning med naturfotograf Claes Grundsten och premiär på två filmer gjorda av Mikael Johansson, Daniel Lehmussaari och Pauli Raitaniemi.
Under festivalen ska århundradets profil utses i Gällivare kommun. Hittills har 25 förslag kommit in, bland andra "Lill-Vicke", "Målar-Jonte", Nils Nilsson Skum, Agda Rössel och Göran Forsmark.
Idén till Kulturfestivalen kommer från Gällivare riksteaterförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!