De gick ner 190 kilo

Med hjälp av "Branschkampen" lyckades 94 personer minska i vikt med sammanlagt 600 kilo. Vinnande lag blev grabbarna från Eriksson Bil, som bantade hem vinsten på 120 000 kronor.

Henry Ömalm lyckades gå ner 15 kilo under sex månader. Idrottspedagog/kostrådgivare Jenny Steen gav stöd och coachning. FOTO: Marie Ridderström

Henry Ömalm lyckades gå ner 15 kilo under sex månader. Idrottspedagog/kostrådgivare Jenny Steen gav stöd och coachning. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE 2010-05-27 06:00
- I det här projektet tycker jag alla ska känna sig som vinnare. Det här är ett perfekt sätt att gå ner i vikt och må bättre, säger Henry Ömalm.
Han har under sex månader deltagit i Branschkampen, en hälsosatsning från företagshälsovården Adviva. Henry Ömalm lyckades gå ner 15 kilo under sex månader. Något han aldrig lyckats med förr.
Hälsoresa
- Jag har provat de flesta metoder från svält till GI, men det här var modellen. Kompisarnas stöd och proffsig coaching från Jenny Steen och Adviva.
Tolv företag deltog i kampanjen som startade i november 2009, efter ett initiativ från Marianne Boman, ordförande i Gällivare Taxi. Idrottspedagog och kostrådgivare Jenny Steen har peppat grupper och individer.
- Det har varit en lyckad tävling och verkligen en kamp mot övervikt, diabetes och högt blodtryck. En hälsosatsning som gett vinst för den enskilda personen och vinst för samhället. Det har varit roligt, säger hon.
Vinnande lag blev grabbarna från Eriksson Bil, som bantade hem 120 000 kronor. Pengar som ska användas till friskvård och kanske en hälsoresa till främmande ort. De förlorade sammanlagt 190 kilo i vikt, 15,7 procent av lagets kroppsvikt. Här fanns också den person som gick ner mest av alla i tävlingen, 20 kilo.
Men tävlingen var jämn och skillnaden till tvåan, Expandum var hårfin, med endast 1,5 kilo. Trea blev Henry Ömalms lag, Utbildningstjänst.
En halvtimmes promenad
- Jag vill lyfta fram, kompisarna, Jenny Steen och min fru. Jag hade personligen inte klarat mig utan stöd av min fru hemma. Jag har lagt om kostvanor, prioriterat motion regelbundet och haft målbilden klar för mig. En halvtimmes promenad eller skidåkning fem dagar i veckan och när jag kommer ut blir det ofta längre än så.
Henry Ömalm har skrivit matdagbok, slutat slarva med frukost och ätit gröna mellanmål.
- Kvällsmackan var svårast att avstå ifrån, men godis och läsk hade jag inget problem med, säger han.
Skiftjobb försvårar
Nu känner han sig fräschare än på länge och kan springa 40 minuter hur lätt som helst.
- Jätteskönt. Nu kommer jag att fortsätta med den hälsosamma livsstilen, för man mår ju så mycket bättre. Helt klart har klädstorleken minskat, nu får man igen den översta knappen i kragen, säger Henry Ömalm.
Men för alla gick det inte lika bra. På jumboplats hamnade gruvgubbarna i LKAB och två företag inom transportbranschen.
Vad beror det på?
- Det är svårt att hitta regelbundenheten i maten när man har skiftgång och stillasittande jobb i maskiner. För många är det svårt att äta frukost klockan tre på morgonen och sedan äter de lunch redan vid 9-10-tiden. Det är en utmaning för framtiden att jobba mer för gruv- och transportbranschen, säger Jenny Steen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om