Arbetsledarfack missnöjt med LKAB

Ledarnas klubb med 250 medlemmar i Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Luleå lägger sin verksamhet vilande då de anser att LKAB inte följer Ledaravtalet och värdesätter ledarna på rätt sätt.- Cheferna blir styvmoderligt behandlade av företaget, säger Leif Nordin, avtalsansvarig för Ledarna.

LKAB:s personalchef Grete Solvang Stoltz.FOTO: LKAB

LKAB:s personalchef Grete Solvang Stoltz.FOTO: LKAB

Foto: LKAB

GÄLLIVARE. 2010-11-20 06:00
Ledarna anser att samtalsklimatet i LKAB är så dåligt att fackföreningen inte har någon möjlighet att vara med och påverka.
- Vår lojalitet mot företaget ses som en självklarhet. Men när företaget varken lyssnar eller förhandlar med oss, då undermineras vår trovärdighet som ledare. Därför lägger vi verksamheten på is, säger Jörgen Andersson och Christer Määttä, klubbordförande för Ledarna inom LKAB koncernen i Malmberget, Luleå och Kiruna, Svappavaara.
Enligt Ledarna efterlevs inte Ledarnas avtal som bygger på idén att företag och chefer förhandlar individuellt och lokalt om lönen..
"Styvmoderlig behandling"
- Lönen ska sättas i en dialog med närmaste chef och vara kopplad till prestation och resultat. Det är oroväckande att LKAB inte ser möjligheterna i Ledaravtalet att stödja och motivera sina chefer, säger Leif Nordin, avtalsansvarig på Ledarna.
Han ser två huvudspår till missnöjet, "det ena spåret är att cheferna blir styvmoderligt behandlade av företaget".
- När man kallar till förhandling är besluten redan tagna. Det är skenmanövrar för att kunna bocka av att man haft en förhandling. Vi har ju övergett den modellen där vi förhandlar centralt, problemet är att företaget inte verkar ha förstått att det inte finns den möjligheten att lämna ett bud. Lönen är en sak mellan varje medlem och deras närmaste chef, som inte ska ha bakbundna händer som är kopplade till en fastställd procentsats, säger Nordin.
Ledarna anser att första linjens chefer har för låga löner i förhållande till underställd personal.
- Det händer att chefen har lägre löner än gruvarbetarna på grund av dessa oräkneliga tillägg. Naturligtvis ska man ha betalt för olägenheter men relationen till chefens lön är orimlig, säger Nordin.
Förlorad kompetens
En orsak till problemen anser han vara att tunga lönesättande chefer gått i pension och kompetens förlorats.
- Det handlar om tydlighet, hur nya chefer utbildas och vilka mandat de har. Att stora kompetenta företag inte får det här att fungera bättre är mycket illa. Jag hoppas högsta företagsledningen tar tag i det här, säger Nordin.
LKAB:s personalchef Grete Solvang Stoltz. säger att hon beklagar Ledarklubbens beslut om nedläggning av sin verksamhet.
- Jag hade hoppats på fortsatt samverkan. Vi har fört löneförhandlingar sedan maj i år och vi har hamnat i ett läge där vi lagt ett av Sveriges bästa lönebud och också ökat på vårt belöningssystem som ger 10 000 extra per anställd det här året. Den totala belöningen beräknas bli 30 000 per anställd, därför känner vi att det är oerhört tråkigt att det här har inträffat, säger Grete Solvang Stoltz.
LKAB har erbjudit sig att genast börja se över löneprocessen.
- Det finns alltid saker som vi kan förbättra i de här processerna. Vi har föreslagit att vi ska bilda ett råd där vi ska sätta oss ner båda parter för att ta till oss de synpunkter som Ledarna har. Vi har lagt ett slutbud och är det inte klart i december så påverkar det pensionsmedförande lön. De har valt att tacka nej, då står det bara till buds att göra ett ensidigt utlägg, säger Grete Solvang Stoltz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om