Ekoringen - odlingen som går runt

Ekoringen har skördedag. Bondbönor, persilja, mangold, spenat, broccoli, majrova, kålrabbi, dill, gul lök, purjolök, rödbetor, vitkål och grönkål packas i lådor för försäljning.Eldsjälen Nils Tiberg myser och bjuder på klorofylldryck.- Bovete och det här har botat min kärlkramp, säger han.Ekoringen är ett socialt företag i Gäddvik som bedriver ekologisk odling av sammanlagt ett 50-tal sorter av grönsaker, blommor och andra växter på en yta av 16 hektar. Till det kommer tio hektar betesmark för får som också ingår i verksamheten. På åtta hektar av odlingsmarken odlas vall som blir mat till fåren. Odlingarna finns mellan Gäddviksvägen och Luleälven.Pensionerade professorn i restprodukteknik vid Luleå tekniska universitet, Nils Tiberg, 72, är initiativtagare till och ordförande i Ekoringen.

Josefine Höijer har kommit från Norrköping för att studera Ekoringens odlingar. Hon vill starta något liknande hemmavid. Här gör hon i ordning dillknippen till grönsakslådor som ska levereras till några fasta kunder.FOTO: Maria Ekman

Josefine Höijer har kommit från Norrköping för att studera Ekoringens odlingar. Hon vill starta något liknande hemmavid. Här gör hon i ordning dillknippen till grönsakslådor som ska levereras till några fasta kunder.FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

GÄDDVIK2010-08-27 06:00
- Vi startade 1997 som den ideella föreningen Maskringen. Vi var 15-20 personer som arrenderade mark, komposterade och odlade upp. Med hjälp av får restaurerade vi tio hektar åkermark. Det var fullständigt igenväxt från början.
- 2006 bildades Ekoringen. Det är ett socialt företag som inte delar ut pengar utan investerar i att utveckla verksamheten. Det ger jobb och social utveckling. Vi är fyra som arbetar med det här mer eller mindre året runt. Till det kommer sommarjobbare och andra tillfälliga medarbetare, säger Nils Tiberg.
Cornelia lade grunden
Han lyfter fram en kvinna vid namn Cornelia Jonsson som arbetade här från mars till midsommar i år.
- Hon lade grunden till det vi skördar i dag genom att i växthus dra upp bland annat 3000 kål, 7000 purjolökar och 50000 morötter som sedan planterades ut.
Nils Tiberg själv flyttade till Stockholm för tre år sedan men pendlar till sitt Ekoringen. Här bor han i husvagn.
- Det är ett perfekt boende. Husvagnen rymmer allt ifrån sovplats till kök, toalett och kontor.
Passionerat intresserad
Tiberg är passionerat intresserad av ekologisk odling och mathållning baserad på grönsaker.
- Jag har botat mig själv från kärlkramp och diabetes med bland annat bovete och den här örtmixen, säger han och bjuder på "klorofylldryck" gjord på bland annat vitplister, mangold och spenat.
Tiberg ser spännande utvecklingsmöjligheter för verksamheten i Gäddvik.
- Det här kan utvecklas till ett lärcentrum för odling, mat och hälsa. Vi har tolv-tretton års erfarenhet och läget är väldigt bra så här nära stan, säger han.
Fantastisk odling
Josefine Höijer från Norrköping hjälper till med skörden. Hon upptäckte Ekoringen på internet och ville komma hit i studiesyfte. Hon ringde till Nils Tiberg i söndags och i måndags kom hon hit.
- Det här är en fantastisk stadsodling. Jag vill starta något liknande i Norrköping med växthus dit barn från förskolor och skolor ska kunna komma och testa på odling. Studiecirklar, diskussioner omkring miljöfrågor och experiment med förnyelsebar energi är annat som jag tänker mig att ha med, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!