Johan Håkansson: Svart rök, vit rök & diverse dimridåer

En uppmärksammad bok, tissel och tassel bland Luleåsossar och en miljard människor som intensivt följde en smal, rostfärgad skorsten.
Den här veckan har jag inte kunnat undgå att tänka en del på mer eller mindre hemliga valprocesser.

Black smoke emerges from the chimney on the Sistine Chapel as cardinals voted on the second day of the conclave to elect a pope in St. Peter's Square at the Vatican, Wednesday, March 13, 2013. Black smoke indicates that no pope was elected. (AP Photo/Michael Sohn)

Black smoke emerges from the chimney on the Sistine Chapel as cardinals voted on the second day of the conclave to elect a pope in St. Peter's Square at the Vatican, Wednesday, March 13, 2013. Black smoke indicates that no pope was elected. (AP Photo/Michael Sohn)

Foto: Michael Sohn

Fredagskrönika2013-03-15 17:43

I veckan släpptes boken "En marsch mot avgrunden". Den är skriven av journalisten Margit Silberstein och statsvetaren Tommy Möller. Av titeln att döma skulle man kunna tro att boken tar sig an Adolf Hitler och Tredje riket, men den handlar faktiskt om Håkan Juholt.

Silberstein och Möller har kartlagt spelet bakom kulisserna då Juholt utsågs till socialdemokraternas partiledare. Och deras berättelse, byggd på anonyma källor, beskriver ett hemligt, smutsigt och hårt spel med oheliga allianser och med en Per Nuder som en listig spindel mitt i nätet som drar i en tråd här och en tråd där.

Det här är inte en bokrecension så jag tänker inte gå in allt för djupt på handlingen. Men boken ger en intressant inblick i hur ett maktspel kan se ut och bilden boken förmedlar är att Juholt helt enkelt var Nuders hämnd på Sahlin.

Enligt författarna lyckades Nuder i smyg övertyga valberedningen om att Juholt var rätt person att leda socialdemokraterna.

Nuder har hotat stämma författarna och vad som är sant och inte i boken vet naturligtvis inte jag. Men jag vet att processen pågick i slutna rum, i stor hemlighet och att Juholts namn dök upp som en fullständig överraskning för de allra flesta.

Nu pågår som bekant en liknande process på det lokala planet. Sossarna ska hitta Karl Petersens efterträdare och även här pågår ett spel bakom kulisserna. Huruvida spelet är rent eller smutsigt lär väl framtiden utvisa, men precis som i Juholtprocessen dras det för fullt i trådar och slutsatsen vi kan dra är att partiet inte vill ha någon kandidatfight inför öppen ridå. Om inte ett par namn hade läckt ut hade vi inte vetat ett pillekvitt om vad som försiggår. Det här ska skötas internt och när ett namn väl presenteras är fighten förmodligen avgjord för länge sedan.

Mitt tips är Niklas Nordström. Men han lär inte ens bekräfta att han har tillfrågats innan valberedningen kan garantera honom jobbet, det vill säga: då den lyckats med fotarbetet och övertygat tillräckligt många S-föreningar.

Men när det gäller drama finns det ändå inget som slår valet av en ny påve.

Där kommuniceras valprocessen till omvärlden via röksignaler.

I veckan har katolikernas fokus riktats mot skorstenen till det Sixtinska kapellet. Det har till och med gått att följa skorstenen i direktsändning via webben.

Svart rök eller vit rök? Det var frågan för en dryg miljard människor. Till slut kom den vita röken, en ny påve hade utsetts och de djupt troende kunde andas ut.

Vi kan anklaga påvevalet för mycket, men mitt i all mystik och uråldrig tradition råder faktiskt en viss öppenhet. I fråga om hemlighetsmakeri är Luleås kommunpolitik värre än Vatikanen.

I Påvevalet gick det gick till och med att spela på vilken kardinal som skulle bli vald.

Favoriten hette Peter Turkson, men han tappade greppet om kardinalerna i sista stund och blev omsprungen på upploppet av Jorge Mario Bergoglio.

Eller så var Turkson bara en rökridå. När det gäller maktspel kan man aldrig veta säkert.

Övrigt i veckan:

Portade eller inte?

Tyvärr har vi i Luleå kommit till ett läge där varje nyöppnad restaurang eller nöjesställe som har ambition att bli populär måste ställa sig frågan:

Hur hanterar vi Hells Angels?

Allstars har, som vi många gånger kunnat läsa om i bladet, valt att släppa in dessa individer. Det har resulterat i slagsmål och polisutryckningar lite då och då.

Men konkurrenten O'Learys har alltså valt en annan väg.

Jag har inga problem alls med att medlemmarna i HA och dess hangarounds är portade, tvärtom, men vad jag inte förstår är inkonsekvensen.

Det är alltså, om jag förstått saken rätt, fritt fram för HA att äta lunch och bowla på O'Learysm men så fort det vankas nattklubb så ska de avvisas.

Detta låter högst märkligt. Antingen är en person portad eller inte. Det här känns nästan som att man har omyndigförklarat herrarna i fråga.

Nyman blir historisk

Sakta, sakta maler rättvisans kvarnar sönder rättsskandalen Thomas Quick.

För snart ett år sedan gjorde NSD en artikelserie där vi slog fast att rättskandalen nu kommer till Norrbotten för att sluta en ond cirkel.

Igår blev det äntligen kalrt vilka åklagare som ska granska de två avslutande fallen, som båda berör Norrbotten i allra högsta grad.

Kul att Håkan Nyman från Luleå blev den åklagare som ska granska Zelmanovitzfallet. Det innebär att han för alltid skriver in sig i länets kriminalhistoria. Han får skriva ett viktigt kapitel i denna tragiska bok.

Att åklagare nu har utsetts innebär att Sture Bergwall inom ett par-tre månader kommer att vara befriad från samtliga åtta morddomar.

Då börjar nästa kapitel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!