Hård kamp i fotbollens tv-rättighetscirkus

Konsumenterna är både vinnarna och förlorarna när fler utländska fotbollsligor strömmas på nätet.Till helgen lanseras ännu en tjänst – Strive.– Det är ett maxat utbud, frågan är om det verkligen finns en marknad på sikt, säger Thomas Ejderhov, chefredaktör på Idrottens Affärer.

Foto: Antonio Calanni

Fotboll2018-08-15 07:51

På fredag inleds spanska La Liga och på lördag italienska Serie A. Förra säsongen kunde ligorna framför allt ses i Nordic Entertainment Groups (NENT) Viasat-kanaler och strömningstjänsten Viaplay.

Men den här säsongen har en större internationell aktör tagit över rättigheterna, International Management Group (IMG).

– Hela den digitala världen tar upp kampen med den analoga världen. Vi ska kunna titta på tv var vi än befinner oss, när vi än vill titta. Vi kan koppla upp oss var vi än är, säger Thomas Ejderhov, chefredaktör på Idrottens Affärer.

Två av världens största ligor kan den här säsongen – av tittare i Sverige – endast ses i strömningstjänsten Strive. En ytterligare plattform för fotbollsälskare att köpa abonnemang till. När tjänsten lanseras på fredag så är det med engelska kommentatorer.

– Det är många som trängs redan. Hela tiden kommer nya aktörer och ett nytt utbud, säger Thomas Ejderhov.

I början av 2000-talet var Canal+ en ledande aktör på marknaden för internationell herrfotboll i svensk tv. Under 2010-talet har NENT varit dominerande.

I takt med att den smarta mobiltelefonen tagit över mångas vardag har det också ändrat människors tv-tittande. Under tisdagen stod det klart att sociala medier-jätten Facebook köpt strömningsrättigheterna för La Liga i stora delar av Asien den här säsongen.

– Tv-kanaler undersöker sina egna strömningsplattformar. De (plattformarna) är inget hot, utan i stället ett tecken på en förändring i människors tv-vanor. Upplevelsen i att titta på sport är inte som den en gång var. Nu är det tittning både på skärm, mobil och i ett socialt sammanhang. När Facebook nu är inne i bilden så tror jag att tittning och social interaktion flyter samman, säger Sowmya Iyer, vd för den digitala PR-byrån DVIO, till moneycontrol.com.

TT: Var är rättighetsbranschen på väg?

– Det är jättesvårt att sia om. Tillgänglighet och kvalitet styr ju mycket förstås. Det är en marknad som är otroligt stor. Svårigheten som konsument är att välja rätt, för annars kan sitta du fast i något avtal du måste vara trogen. Konsumenten är en vinnare i den bemärkelsen att utbudet blir bara större och bättre. Konsumenten är också en förlorare vad det gäller kostnader och ett beroende. Det gäller att maxa sina köpbeslut, att man har rätt avtal och har friheten att välja när nästa säsong börjar, säger Thomas Ejderhov. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om