Försvunnen kvinna hittats död

Den kvinna som försvann i snöstormen i fjällen i går har hittats död på förmiddagen. "Det har kommit en halv meter snö under natten", säger presstalesperson Stefan Dangart.

27 september 2018 12:19

Kvinnan som varit saknad sedan i går onsdag hittades död av fjällräddare klockan 11.26 i dag torsdag. Platsen hon anträffades på låg en bit innanför vandringsleden, tre kilometer väster om Kebnekaise fjällstation.

Kvinnans identitet är inte helt säkerställd men sannolikt är hon sydkoreansk medborgare. Landets ambassad har underrättats och ska se till att anhöriga i hemlandet får besked.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

– Det var noll sikt och en halvmeter snö när vi avbröt i går, sade polisens presstalesperson Stefan Dangart till TT under torsdagsmorgonen.

Räddningsinsatsen hade gått fortare, om polisflyget kunnat ta sig fram till platsen. De försökte transportera ut de alpina fjällräddarna, men helikoptern tvingades ner vid Kebnekaise fjällstation.

– Vi fick avbryta på grund av det dåliga vädret och kom inte längre. Det var mer eller mindre en omöjlig uppgift att göra det luftvägen, säger Markus Sammeli, chef för polisflyget i Boden.

– Det är mycket tragiskt, konstarerar han.

Enligt TT har kvinnan som är i 45-årsåldern befunnit sig i ett sällskap om tre personer.

– Vad vi förstår har kvinnan insjuknat i en okänd sjukdom under vandringen, varpå de andra två lämnat henne och tagit sig till fjällstugan där de kontaktade polisen, säger Stefan Dangart.

Varför sällskapet lämnade kvinnan är oklart.

– Vi ska förhöra personerna. Men om det är formidabelt busväder och en person insjuknar vill man kanske rädda sig själv. Det har kommit en halv meter snö under natten, säger Dangardt.

Kvinnans kamrater har lämnat fjällstationen och omhändertagits av personal från ambassaden.

En helikopter med fjällräddare är på väg upp för att föra ner kvinnans kropp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Rasimus Mathias Asplund Stina Spetth