Full snurr bland Olavs båtmotorer

Olav Hansens verkstad är en värld av gamla aktersnurror. De varierar i färg men i stort sett alla bär ett och samma namn. "En gammal ”merka” har något som andra motorer inte har", säger han.

Foto: Joakim Nordlund

Forsträskhed2017-02-04 12:00

Flitens lampa har inte börjat lysa i Olav Hansens garage än. De stora helgerna är till ändå och efter den senaste köldknäppen där temperaturen var under 30-strecket på många platser i länet har det mesta handla om att vara inomhus och hålla värmen.

För Olav Hansen i Forsträsked är vintern en tid för varma drömmar – och mekande.

– När jag ser motorerna tänker jag på sommaren, säger han och knäpper på ljuset i sin verkstad.

I hans gamla ladugård i Forsträskhed är kokättarna nedmonterade och på det gamla cementgolvet där fjällkor och SRB en gång stod och åt, idisslade och lät sig mjölkas står nu istället en praktfull 100 hästkrafter stark gammal Mercury. Och det är endast ett märke som gäller för Olav Hansen.

– Jag har ju som fastnat för Mercury, säger han och ler ett skevt leende.

Det ångar ur munnen när han talar. Ute är det ”bara” tio minus men temperaturen i den gamla ladugården har inte hängt med i den snabba väderomställningen så där är det säkert -25 grader.

Det känns långt till sommaren nu men dagarna blir längre och för utombordsexperten och Mercuryfantasten Olav Hansen finns jobb så det räcker till och blir över.

– Jag har ju försökte hjälpa de som ringer och har problem med motorerna men en sommar stod jag i princip bara och skruvade. Då blir det ju inte så kul. Därför har jag trappat ned för jag vill ju själv hinna med att vara ute på vattnet, säger han.

Ett 40-tal motorer samsas om platsen. Några är vita men den stora merparten är svarta vilket är den färg som Mercury förknippats med sedan många år. I ett alldeles eget rum har han hela serien av 1968 års utombordare och hans ögonstenar fyller snart 50 år.

– Du vet, i dag görs inte såna här motorer längre. Jag har två sexhästare nu, en från -66 och en från 67. De går så otroligt fint. Choke och ett ryck i snöret. Klart. Många skulle behöva få se och höra hur fantastiskt fint en gammal motor kan gå. Den kan stå och stampa på tomgången och det skulle inte ens hacka till i tändningen. Det finns ingen ny som kan gå så fint, säger han och ler.

Han jämför också de gamla utombordarna med utvecklingen inom bilbranschen.

– Nya motorer och nya bilar ser ju nästan likadana ut i dag. Så var det inte förr. En motor ska absolut fungera om man ska ha den men de flesta går ju väldigt bra bara de får rätt skötsel. Och en gammal motor är ju så mycket vackrare att titta på än en ny, säger han.

Han har länge närt en dröm att göra ett museum av alla sina motorer.

– Den drömmen lever. Jag vill ha ett museum med skyltar där man kan läsa om varje motor. Sedan behövs lite mer plats men det ska nog gå att ordna, säger Olav Hansen.

Hur många motorer har du skruvat i genom åren?

– Åh, det är svårt att säga. Man håller ju inte räkningen. Men det är säkert tusen stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om