Första sommarforskarskolan: En succé

Under nio dagar har gymnasieelever från hela Sverige deltagit i en sommarforskarskola på rymdbasen Esrange. Om arrangörerna får som de vill blir det den första sommaren av många.

24 juli 2017 06:02

– De här ungdomarna är branschens framtid, säger Mikael Ingemyr, projektledare.

Det blåste lätt och himlen var molnig när Norrbottens Media besökte rymdforskarskolans sista dag på raketbasen Esrange för att delta i ungdomarnas egen raketkampanj i mini-format. I nio dagar hade 21 gymnasieelever från hela Sverige deltagit i lägret och dess aktiviteter, och det är första gången som arrangörerna har fått tillträde att arrangera sitt sommarläger på rymdbasen.

– Enligt mig kan det inte bli bättre än så här. Att eleverna får vara på plats här på Esrange betyder väldigt mycket. Vi vill verkligen tillbaka hit kommande år, säger Mikael Ingemyr.

Vad är förhoppningen att det här ska generera?

– För många är det här en ögonöppnare till de olika möjligheterna som finns inom rymdforskning. Och det är det som vi framför allt hoppas på att eleverna ska se, säger Mikael Ingemyr.

Under veckan har ungdomarna, förutom att de fått chansen att bo på och se Sveriges enda raketbas, också deltagit i laborationer, haft föreläsningar med forskare från IRF, och fått chans att vara i kontakt med ingenjörer och andra människor i rymdbranschen. Något som är väldigt viktigt enligt arrangörerna.

Bakom forskarskolan ligger förbundet Astronomisk Ungdom. Förutom lägret i Kiruna arrangeras också liknande läger i Göteborg och Stockholm under sommaren. Två av de 21 deltagarna var Julia Kenning och Emilia Rieschel

– Det har varit fantastiskt att få vara här, säger Julia Kenning.

– Att bara få möjligheten att besöka och se Esrange så här är otrolig, fyller Emilia Rieschel i.

Skulle ni säga att ni fått blodad tand för rymdbranschen efter den här sommaren?

– Jag tror det, innan jag kom hit trodde jag princip att det man kunde bli var astronaut. Men under lägret har vi fått se att det finns så många olika yrken inom rymdbranschen.

– Jag kom hit med ett intresse för rymden, men trodde inte att rymdbranschen var något för mig. Men nu har jag sett att det inte stämmer. Rymdforskning är mer än bara bli astronaut, säger Emilia Rieschel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alex Olofsson alexander.olofsson

Ämnen du kan följa