Förnya och föryngra i EU

4 maj 2018 05:00

Det blir ingen lång vila för partierna efter höstens val till riksdag, landsting/regioner och kommuner.

I princip omedelbart efter valet börjar förberedelserna för valet till Europaparlamentet, som genomförs i slutet av maj 2019.

Bland annat fastställer Socialdemokraterna sin valsedel vid ett partistyrelsemöte i slutet av året.

Jag hoppas att partiet tar chansen att genomföra en ordentlig föryngring och förnyelse bland toppnamnen på valsedeln.

Det beror inte på att jag tycker att någon av de nuvarande S-ledamöterna misskött sina uppdrag. Tvärtom.

Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Anna Hedh och Jytte Guteland har alla gjort förtjänstfulla insatser på sina respektive ansvarsområden. (Det är ännu för tidigt att bedöma Aleksander Gabelic, Linköping, som tar klivet in i parlamentet efter allt för tidigt bortgångne Jens Nilsson.)

Men Ulvskog, 66, och Ludvigsson, 70, är inte längre några ungdomskandidater – och Anna Hedh har suttit i parlamentet i 14 år (det kan bli hela 20 år om hon kandiderar för en period).

Därför tycker jag det är hög tid att röja plats för en ny S-generation i Europapolitiken.

Jytte Guteland, 36, som har suttit i parlamentet sedan 2014, kan bli ett nytt starkt toppnamn på S-valsedeln.

Den tidigare SSU-basen Guteland har redan gjort rejäla avtryck i Europapolitiken. 2017 utsågs hon till den mest inflytelserika Europaparlamentarikern på mijöområdet av den ansedda EU-sajten VoteWatch.

Vidare anser jag att partiet ska ge begåvade Aida Hadzialic, 31, chansen till en politisk comeback.

Hon var ett profilstarkt statsråd innan hon tvingades avgå på grund av en rattfylla i augusti 2016. Men hon tycks ha lärt av sitt misstag och förtjänar en ny chans.

Bland toppnamnen behövs även en ny Norrlandsrepresentant efter Jens Nilsson.

Det kommer säkert att nämnas ett antal ärrade kommunalråd, landstingsråd och fackliga tungviktare under nomineringsprocessen i skogslänen. Men S i skogslänen bör även titta utanför den traditionella boxen.

Varför inte satsa på en person som Petra Söderqvist, 32, som kommer från Kramfors i Västernorrland och var nära medarbetare till Jens Nilsson?

Som tjänsteman i S-kansliet i Bryssel kan hon redan det europeiska beslutsmaskineriet – och hon har gedigna kunskaper om cabotageregler, regionalpolitik och annat som är högaktuellt i EU-politiken.

Ulvskog, Ludvigsson och Hedh behöver under alla omständigheter inte känna någon oro för att kliva åt sidan.

Det finns många duktiga krafter som kan axla ansvaret och göra en bra insats för S och Sverige i Europaparlamentet även i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Abrahamsson