Förgyll skolstarten med bockarna Bruse

28 augusti 2017 06:00

Parafras kallas nog den här typen av litteraturåtervinning. Norska författarparet Bjørn F. Rørvik och Gry Moursund har använt klassikern Bockarna Bruse förut, och denna gång skickat de fyrfota analfabeterna till skolan. Tidigare utgåvor har varit nog så underhållande, exempelvis ”Bockarna Bruse på badhuset”. För att inte tala om originalet med bröderna som ska gå till sätern för att äta sig feta. Och trollet ropar:

”Vem är det som klampar på min bro?”

Detta är ursprungligen en norsk folksaga nedtecknad 1840 i av Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe.

Då som nu är det naturligtvis TROLLET som är den givne antagonisten. När bockarna kommer till skolan ryktas det om en argsint rektor som ingen vill hamna hos. Så både jag och min yngsta dotter anar vid premiärläsningen vem som döljer sig bakom dörren.

Trots förutsägbarheten är skolstarten skriven med lysande humor, och en glödande satir. Här är det lätt att ha kul med sitt barn då texten är extremt lämpad för högläsning.

Självklart är det Trollet som är rektor. Kontorsfarbrorn på rektorsexpeditionen beklagar dock:

”Det är så svårt att få tag på bra skolledare nuförtiden. Han var den enda sökanden.”

Det är med enkla gliringar i den här stilen som det flirtas med den vuxne läsaren som greppar satiren direkt.

De lekfulla illustrationerna gör att det man kan gå på upptäcktsfärd i boken många gånger. Med andra ord: underhållande både för stora och små. Vilket alltid är en utmaning för barnboksförfattaren, att lyckas nå två målgrupper samtidigt.

Ny bok

Bockarna Bruse börjar skolan Bjørn F. Rørvik och Gry Moursund Översättning Pija Lindenbaum Lilla Piratförlaget
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Lindblom