Johan Stålnacke, ordförande i företagarna i Kiruna, säger att det är kris och kommer att bli värre, men att han än så länge inte har fått vetskap om några omedelbara konkurser till följd av coronaviruset.
I Luleå har kommunen presenterat ett omfattande krispaket med anledning av coronakrisen, för att stötta företag. Stålnacke säger att han hade önskat mer handlingskraft från Kiruna kommun.
– Allt är inte kommunens ansvar, men vi driver företag i kommunen. Det borde finnas ett intresse för att de ska finnas kvar. Jag tycker att kommande avgifter ska slopas, och att man släpper de från tidigare i år.
– Det handlar inte om enorma summor för kommunen men för varje företagare är en tusenlapp värdefull.
Stålnacke menar att det tyvärr sedan tidigare saknas en företagskontakt hos kommunen och att behovet är ännu större nu.
– Jag känner inte att de förstår allvaret och vi pratar dagar för en del företag. Vi i företagarna i Kiruna försöker vara så hjälpsamma som möjligt samtidigt som man försöker rädda sin egen verksamhet, säger Johan Stålnacke som äger Spis.
Han är orolig för framtiden och om Kiruna kommer att återhämta sig sett till besöksnäring och handel, ifall detta medför en försiktighet bland entreprenörer.
– Kommer hotellen att vilja satsa? Scandic är ju klart men de övriga som planerat att etablera sig? Samma sak gäller butikskedjor och lokala butiker. Håller detta i sig länge är jag orolig hur det kommer att bli med nya centrum, säger Stålnacke.
Från kommunens sida finns än så länge inga planer på något krispaket. Kommundirektör Lennart Andersson säger att det finns en beredskap att hantera ansökningar om anstånd från företag och föreningar som drabbats direkt eller indirekt av pandemin.
– Det pågår en dialog mellan oss tjänstemän och från politisk nivå gällande förslag till ytterligare eventuella åtgärder, säger Andersson.
Stefan Sydberg (M), andre vice kommunalråd samt ordförande i Kirunabostäder Ab, säger att han ser en risk i att flera företag kommer att försvinna för gott inom den närmaste tiden.
– Många av företagen tar inte alltid ut en skälig lön för det arbetet de gör. Går de i konkurs finns en fara för att de inte startas upp igen och det vill vi om möjligt undvika. Det är tufft nu och kommer att bli svårare, säger Sydberg.
Kirunabostäder ser över att byta ut fasta hyror till en hyra baserad på omsättningen som en stödåtgärd.