UF, ung företagsamhet, har under årens lopp etablerat sig över hela Sverige och allt fler både inom och utanför skolans värld känner till verksamheten och syftet. Vid undersökningar visar det sig att toppyrket bland unga är just entreprenör.
Carolina Heimdahl är regionschefen på UF Norrbotten som ökar närvaron och engagemanget trots pågående pandemi.
– Vi driver vår verksamhet i gymnasiet och grundskolan och med vårt alumni-upplägg. Klart att vi fått ställa om men nåt jag vill lyfta är att det passat oss bra – tidigare har vi åkt runt i vårt stora län vilket visserligen är fantastiskt givande. Men det vi spar nu är tid, vilket gett oss möjlighet till fler tillfällen med varje skola, säger hon.
Tidigare år har finalen för alla gymnasielever som driver UF-företag kommit med en samlingsdag, där de kunnat sälja sina produkter eller tjänster på en stor mässa som varit öppen för allmänhet och partners.
I år har UF istället skapat en digital galleria, ett digitalt skyltfönster där eleverna själva fått bygga sin egen webbshop eller välja en befintlig lösning. UF står för en bas men eleverna sköter själva om alla delar från upplägg till försäljning, och den digitala gallerian är öppen mellan 1 februari och 31 mars.
– För oss handlar ungt företagande till stor del om regional utveckling, och konkret kan vi alla hjälpa genom att handla från eleverna. De får förmågor och kunskaper som behövs för att klara av prissättning, marknadsföring och allt som behövs för att kunna sälja via webbshop. Ett omställningsarbete som eleverna får lära sig tidigare än många vuxna, säger Carolina Heimdahl och fortsätter:
– Det känns angeläget att utbilda våra unga norrbottningar i rätt sak, vi kan inte bara fortsätta prata fysiska säljtillfällen. Vi kan inspirera, motivera och träna på det som behövs vilket gör de unga bättre rustade för samhället efter skolan. Vissa saker gör vi gemensamt för alla elever men det hela handlar om att dra igång snöbollar själva för eleverna, till exempel att annonsera på Facebook eller andra idéer för just sitt UF-företag.
En nyhet i år är också E-week som pågår 15-19 mars och är en del av omställningsarbetet där hela Sveriges UF-regioner kör samma vecka. Här är det fokus på UF-eleverna och skolorna, med en uppsjö av webbseminuarium och workshops som UF tillhandahåller, till exempel inom hållbart företagande, årsredovisning och jämställt företagande.
Precis som tidigare år finns ett tävlingsmoment med och i år är det 19 mars som UF-företagen i Norrbotten får veta vilka som går vidare till Sverige-final, som tar plats i maj.
– Vår prisutdelning kommer att sändas live via vår webbplats. De som vinner kvalar sedan vidare till Sverigefinal, i maj. Vi hoppas på att många vill titta, känslan ska vara mer Melodifestivalen än Teamsmöte!
Hur har skolorna och rådgivarna anpassat sig?
– De har ställt om på ett fantastiskt sätt, vi har sedan länge digitala stöd för lärarna och vi har även kompletterat i år. Lärarna får kämpa mycket nu och vi vill ge dem allt stöd vi kan. Jag är full av beundran, lärarna gör ett fantastiskt jobb.
Kommer denna hybrid att stanna?
– Ja, det tror jag. Jag tror att det är bra för både UF och för ett hållbart samhälle. Dessutom en extra krydda i att erbjuda experter från hela Sverige, eller varför inte världen, vi har redan samarbete med Finland. De fysiska gränserna har ju suddats ut och då har vi ett viktigt ansvar att inte vara fast i normer från förr, säger Carolina Heimdahl.