"Ju fler perspektiv desto mer lönsamma bolag"

Hon lånade hem lagböcker som liten och blev fascinerad. Idag kombinerar Sabrina Suikki juridiken med affärer, och genom det egna företaget Ikki Advise stöttar hon andra entreprenörer i att växa. I det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer delar hon med sig av sina bästa tips kring mångfald och jämställdhet i företagande – frågor hon själv brinner för.

Sabrina Suikki, Ikki Advise, gästar podden Snacka om affärer.

Sabrina Suikki, Ikki Advise, gästar podden Snacka om affärer.

Foto: Elin Emborg

Företagande2021-12-23 08:00

Sabrina Suikki kommer från Lempäälä, en liten ort söder om Tammerfors i Finland. Samma by som ishockeyspelaren Jenni Hiirikoski kommer ifrån, påpekar hon och skrattar:

– Vi älskar hockey där!

Hon blickar tillbaka på uppväxten som också innehöll mycket idrott.

– I efterhand tror jag att jag hade stor frihet som tjej. Jag lekte mycket med killar, fick idrotta de sporter jag ville och fick samma möjligheter. Man gjorde aldrig skillnad på om man var kille eller tjej, säger Sabrina Suikki och fortsätter:

– Jag levde i ett samhälle och en omgivning där jämställdhet var en självklarhet, vilket jag inte tänkte så mycket på då. Det är egentligen först när jag börjat resa i världen som jag insett att inte alla ställen och länder har samma möjligheter. Att jag har uppskattat det extra mycket i efterhand.

Vad tror du det har gett dig?

– Jag tror det har gett framför allt styrka och mod, och att det är självklart att det ska vara så. Och då har jag också hamnat i många sammanhang där jag jobbat med mångfalds- och jämställdhetsfrågor på olika sätt.

Juridiken lockade Sabrina Suikki tidigt, redan som barn lånade hon hem finska lagböcker, läste och fascinerades. Att hon dessutom hade lätt för språk och ett intresse för internationella affärer ledde henne in på yrkesbanan.

I det egna företaget Ikki Advise jobbar hon idag med strategisk och affärsjuridisk rådgivning, men också med internationalisering. Hon brinner för social hållbarhet, mångfalds- och jämställdhetsfrågor, och i podden berättar hon bland annat om machokulturer och maktstrukturer, om fördomar hon själv har stött på som kvinna i mansdominerade branscher och sammanhang.

– Alla har olika uppfattningar om olika människor, och det är viktigt att bli medvetna om hur det påverkar oss när vi möter andra. Det är extra viktigt när man möter rådgivare och finansiärer i olika sammanhang, att ha den förståelsen. Framför allt om vi tittar på män och kvinnor, att det ofta förväntas olika saker som entreprenör. Att kvinnor ska prestera mer, medan männen bedöms på potential och vad de ska åstadkomma i framtiden. Från kvinnorna krävs det oftast att de ska ha redan gjort massa saker. Vi måste bli medvetna om att vi gör skillnad. Blir vi medvetna om det så är det lättare att ge alla samma möjligheter.

Om man väl blir medveten om strukturerna som finns, hur kommer man tillrätta med det och kan jobba aktivt med det?

– I alla organisationer behöver man jobba aktivt med det i olika led, det räcker inte att ha en policy eller en ledning som tycker det, utan det ska sippra ner i alla led. Framför allt att man lever som man lär, att man försöker bilda team och ledningsgrupper som inkluderar mångfald. Inte bara i kön, utan även i kultur, bakgrund, erfarenhet, ålder. Ju fler perspektiv vi har, desto mer innovativa och lönsamma blir bolagen, och det gynnar alla, säger Sabrina Suikki och fortsätter:

– Det kräver också en kulturförändring, att man är öppen för det nya. För många gånger när det gäller förändring så är de bra till dess att man själv måste förändra sig. Man måste komma till den här nivån, att okej jag måste också själv släppa på min bekvämlighet.

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord, och i avsnittet berättar affärsrådgivare Claudia Esberg om projektet ”Think BIG” – och vikten av att jobba aktivt med mångfald i företagande.

– Mångfald kan berika alla, och det är viktigt att se olikhet representerad i ditt företag. Samhället ser olika ut idag och det gäller att anamma olikheter i företag, inte bara etniska, utan även kulturella, ålder och kön. Om du tänker social hållbarhet så har du kommit en bra bit på vägen. Att anamma vi-känslan som vi vill åstadkomma i samhället. Inte dom och jag, utan vi. Det gäller företagande, det gäller samhället och det gäller dig som individ, säger hon.

Avsnittet finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/show/0eoT8DwjXxnPU819QMevGj

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!