Föreslår kraftig höjning av hyror

Nämnden för kultur, fritid och unga förslår en kraftig höjning av plan- och hallhyror. "Vid en jämförelse med andra kommuner ligger vi lågt och vill anpassa oss till dem", säger ordförande Catarina Ask (MP)

Nämnden för kultur, fritid och unga föreslår att kommunfullmäktige fastställer nämndens förslag till nya taxor och avgifter 2020.

Nämnden för kultur, fritid och unga föreslår att kommunfullmäktige fastställer nämndens förslag till nya taxor och avgifter 2020.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Bodens kommun2019-11-14 17:28

Tanken med det lokala aktivitetsstödet, LOK,  är att det ska täcka en del av de kostnader föreningar har för att bedriva sin verksamhet i kommunens anläggningar. 

– Syftet var att kommunerna skulle  kunna ta ut en hyresavgift och få tillbaka pengar för att hålla sina anläggningar i hyfsat bra skick, säger Staffan Eklund, chef på förvaltningen för kultur, fritid och unga. 

Förvaltningen har jämfört stödet som Bodens största föreningar fick 2018 med hur mycket de betalade i kommunala hyresavgifter. 

Det visade sig att BBK Fotboll gick med 48 840 kronor i underskott, som förvaltningen uppger beror på att fotbollen börjar träna på Boden Arena tidigt på våren. 

– Då är värmesystemet igång för att hålla snön bort. Det kostar 7000 kronor per dag och därför måste vi ta ut högre avgifter, säger Staffan Eklund.

BBK Handboll och Bodens hockeyföreningen gick däremot med 24 870 kronor respektive 81 457 kronor i överskott. 

Har det varit överskott varje år eller är det bara 2018?

– Det har nog sett ut så under ganska lång tid, säger Eklund.

Han förklarar att kriterierna för att få ut LOK är att det ska finnas en tränare och minst tre ungdomar mellan sju och 25 år. Man har möjlighet att få stöd för en extra tränare. 

När tjänstepersoner tittade runt i länet konstaterade de, att Boden och Luleå ligger väldigt lågt i förhållande till övriga kommuner. Det är bakgrunden till förslaget att höja avgifterna för hallar och planer. Timtaxan för ishallen går upp med drygt ett par hundra procent för deltagare under 15 år.

– Vi har tittat mycket på Piteå när vi har föreslagit det här. Vi gör en korrigering och föreslår en höjning som mer harmoniserar med de pengar man får in för att bedriva träning. Jag tycker att det fortfarande är lågt satta priser, framför allt i jämförelse med storstäderna, säger Staffan Eklund.

Catarina Ask (MP) konstaterar att vissa hallar står tomma för att föreningar ibland inte bokar av halltider. 

– Är det då för billigt?

Hur tänker du kring föreningar, som kommer få ett ännu större underskott på grund av höjningen?

– Då får man kanske titta på att dela planen och ta in fler lag. Man kanske måste samarbeta mer, säger Catarina Ask.

Nämnden för kultur, fritid och unga föreslår att kommunfullmäktige fastställer nämndens förslag till nya taxor och avgifter 2020. 

Karta: Kungsgatan 41
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!