Kultur- och utbildningsförvaltningen har ett förväntat underskott på 23 miljoner kronor. Ett av sparförslagen är att stänga nattis, barnomsorg under obekväm arbetstid. Det skulle spara 1,5 miljoner 2019 och 3 miljoner 2020. Reaktionerna från föräldrar som har barn på nattis har inte låtit vänta på sig.

– Det blir för jävligt, jag måste säga upp mig från jobbet i så fall. Jag är beroende av nattis. Jag jobbar för LKAB i Svappavaara och går skiftgång, jag jobbar både kvällar, nätter och förmiddagar, säger Tuija Katajamäki.

Sambon jobbar också skift, dessutom på annan ort.

– Jag är helt beroende av nattis för att kunna jobba, det finns inte mycket annat än att säga upp sig i så fall och försöka hitta något annat, men det känns ju trist, om man måste gå så långt.

Johan Kostet kör lastbil under jord i gruvan. Hans sambo jobbar inom vården. Båda jobbar varannan vecka och är ledig varannan. För dem är lösningen förskola på nattis.

– Skulle vi ha valt att jobba olika veckor skulle vi ju aldrig träffas eller kunna göra någonting tillsammans, säger Johan Kostet.

Annika Nylander och hennes sambo kör båda traktor under jord i gruvan. De har en dotter som är två och ett halvt år. Båda har sina föräldrar på annan ort och ingen annan möjlighet till barnpassning än den nattöppna förskolan. Om den skulle stänga skulle tillvaron minst sagt förändras.

– Vad gör vi då? Kommer vi kunna jobba kvar? Vad finns det för andra jobb? Måste vi flytta? Vi har jobbat åt LTH i åtta år, det är det vi kan och det som funkar för oss, säger Annika Nylander.

Klara Blomqvist är ensamstående förälder till sin tvåårige son Theodore. Hon jobbar inom hemtjänsten där det är skift och helger som gäller.

– Jag vet inte vad jag ska göra om det stängs faktiskt, det går inte runt för mig om det skulle stänga. Jag måste ha nattisdagis eftersom jag jobbar skift och är ensam, säger hon.

Lovisa Dagfjäll är också ensamstående mamma. Hon är väldigt orolig för att nattis ska stängas.

– Jag är väldigt beroende av det, jag jobbar natt på sjukhuset. Det var därför jag kunde börja jobba natt för att det finns nattdagis, annars skulle det inte fungera.

– Om dagis skulle stänga så vet jag inte riktigt hur jag skulle lösa det.

Just nu är 32 barn inskrivna på nattis och enligt förskolechefen står två till fyra barn i kö för att få börja.