Flygplatsen ändrar sig och håller öppet

Gällivare flygplats backar efter den hårda kritiken. Flygplatsen kommer att ha begränsat öppethållande under sommarens asfaltering.

2 mars 2017 17:07

Under sex veckor i sommar, med start vecka 27 kommer landningsbanan på flygplatsen att asfalteras om. I förra veckan kom chockbeskedet att det skulle innebära att flygplatsen stängdes för all flygtrafik under sex veckor. Efter kraftiga protester från sjukvården, kommunledningen och regionledningen har ledningen för flygplatsen nu backat.

– Postflyget, passagerarflyg och ambulansflyget kommer att kunna flyga, men inte under dygnets alla timmar, säger Bengt Aspholm, operativt ansvarig på Lapland airport i Gällivare.

Enligt information som gått ut från flygplatsen kommer man att hålla öppet för planerad flygtrafik och ambulansflyg mellan klockan 05-07 på morgonen och mellan klockan 17-19 på kvällen. Nattetid mellan klockan 19 och 05 på morgonen kommer flygplatsen att hålla stängt.

– Det löser en mycket stor del av våra problem, vi klarar av alla planerade ambulansflyg och det vi kallar subakuta flyg, om man kan tajma in det under dagen, säger överläkare Bengt Jakobsson som är ansvarig för flygambulans och ambulanshelikopter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson

Ämnen du kan följa