Flera döda efter frontalkrocken i natt

Norrbotten vaknar efter en svart trafiknatt. Sex av de åtta inblandade personerna i den svåra frontalkrocken i natt är döda. De döda är alla födda på 90-talet.

12 januari 2019 08:23

Frontalkrocken på länsväg 395 mellan en lastbil och vad som beskrivs som en pickup med flera passagerarsäten slutade som befarat mycket allvarligt.

Av de sju personerna som ska ha färdats i personbilen har sex dött i olyckan. En person har flugits till Sunderby sjukhus med ambulanshelikopter för vård, bekräftade polisen under den tidiga lördagsmorgonen.

Senare på lördagsförmiddagen ville polisens kommunikatör Liv Fahlén inte ge ytterligare kommenterar om dödsfallen, anhöriga är inte underrättade.

– Det är en svår olycka, säger hon och ger en uppdatering om den skadade som förts till Sunderbyn.

– En person är lindrigt skadad uppger sjukvården, säger hon.

Bilen var utlandsregistrerad och de som färdades i den var inte svenska medborgare.

– De är från ett utomnordiskt land men vi kan inte bekräfta om det är samma land som bilen är registrerad i, säger Liv Fahlén.

Olyckan inträffade i en S-kurva norr om Masugnsbyn strax innan klockan två i natt. SOS alarm fick larm om händelsen klockan 01.56 och ett stort räddningspådrag inleddes med flera ambulanser, ambulanshelikopter, räddningstjänst och polis som larmades ut till platsen.

Lastbilsföraren som körde den inblandade malmbilen jobbar för Kaunis irons dotterbolag Malmtransport i Norr. Gruvbolaget har kommenterat olyckan på lördagsmorgonen.

LÄS MER: Företaget: "Det är fruktansvärt"

"I natt nåddes vi av informationen att en pickup kommit över på fel sida och frontalkrockat med en av våra lastbilar norr om Masugnsbyn. Vår chaufför i den mötande lastbilen är oskadd fysiskt men svårt chockad och tas om hand av både företagets personalavdelning samt extern vård." skriver Kaunis iron i ett pressmeddelande.

– Han var fysiskt oskadd, säger Liv Fahlén vid polisen.

Hon vill inte kommentera uppgifterna om att personbilen ska ha kommit över på fel sida av vägen, med hänvisning till den pågående polisutredningen.

Både lastbilsföraren och den skadade har kunnat höras av poliserna på plats.

– De har hörts initialt men man kommer att vilja höra dem närmare längre fram, säger Liv Fahlén.

Olycksbilarna har bärgats från platsen och sedan sjutiden är vägen öppnad för trafik igen efter att räddningsarbetet avslutats.

Uppdatering 16.00:

Polisen bekräftar att sex personer omkommit i trafikolyckan natten mellan fredag och lördag utanför Kiruna. Alla personerna i den olycksdrabbade bilen kom från ett utomnoridskt land och alla är födda under 90-talet.

De kommer nu att identifieras enligt interpools standard/ DVI metoden. Det innebär att identifieringen kan komma att ta tid. Dock är alla anhöriga underrättade om den tragiska olyckan.

Händelsen är än så länge rubricerad som vållande till annans död i samband med trafikolycka. Det finns i dagsläget ingen misstänkt då rubriceringen inte är klarlagd. Den här typen av rubricering sker när personer omkommit i en trafikolycka och den kan komma att ändras beroende på vad utredningen visar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!