Fler kommuner kör matavfall till Boden

Bodens kommun har tecknat avfall med Kiruna kommun som ska skicka sitt matavfall för rötning på Svedjan." Vi har också tecknat avtal med privata aktörer som hämtar butiksavfall i Boden och Luleå", säger va-chefen Jan Lundberg.

12 maj 2019 13:30

Han är nöjd med att Bodens kommun får ökade transporter.

– I Kiruna är man på väg med att införa det som redan Boden och Luleå har med båda en brun och grön tunna. Den bruna tunnan med matavfallet ska komma till oss och det ska vi sedan röta.

Från 1 januari 2021 ska samtliga kommuner i Sverige kunna erbjuda sina kommuninnevånare en tunna så man kan sortera kompost. I dag har inte Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur och Arjeplog det.

– Vi fick ett avtal med Kiruna på 1 x 1 år. Vi har också tecknat avtal nyligen med privata aktörer som hämtar butiksmatavfall i närområdet och kör det till oss, drygt 500 ton. Avfallet har tidigare bränts men kommer nu till vår anläggning och rötas. Vår anläggning klarar av att sortera konserver och kartonger så vi kan använda avfallet till rötning.

– Jag ser väldigt goda möjligheter att öka rötningen genom uppgraderingen av gasen som är på gång. Ju mer avfall vi samlar in, ju mer bränsle kan vi tillverka men då behövs uppgraderingsanläggningen.

Lundberg räknar med eget avfall och övriga avtalskommuner få ihop mellan 5000-6000 ton för rötning.

– Vi har förlängt Älvsbyns avtal i två år och har nytt avtal med Kiruna. Så de kommuner som vi idag har avtal med är Boden, Piteå, Jokkmokk, Kiruna och Älvsbyn. Det finns även andra kommuner vars avtal snart går ut som vi även hoppas kunna knyta till oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler