Fler drabbade - "Vi utreder"

Inte bara Sven-Olov Berglund har drabbats. Enligt Gunilla Nordlander, verksamhetschef på ögonkliniken i Sunderbyn, känner de till tre fall som under 2018 fått fel lins inopererad.

Operation av grå starr på Sunderby sjukhus. Arkivbild.

Operation av grå starr på Sunderby sjukhus. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström

BODEN2019-03-15 05:30

Hon förklarar att de håller på med en händelseanalys av det som drabbade Sven-Olov Berglund. Den är nästan klar, men chefläkaren har ännu inte tagit del av den.

– Händelseanalysen ska vi skicka vidare till IVO (Inspektionen för vård och omsorg reds. anm.)och en Lex Maria anmälan kommer att göras, säger Gunilla Nordlander.

Hur kunde det här hända?

– Man har två olika datasystem öppna när man skall välja linsstyrka. I detta arbetsmoment har en förväxling skett. Vi har utrett händelsen och upptäckt ett systemfel som nu är åtgärdat.

Hur?

– Direkta åtgärder är vidtagna i form av att vi  nu använder ytterligare en skärm så att man slipper växla mellan två system på samma skärm. Vi har också infört sk time-out, som innebär att operationsteamet utför en dubbelkontroll av linsstyrka innan operationen påbörjas, säger Gunilla Nordlander och fortsätter:

– Vi har även gett ett uppdrag till länsteknik om att patientdata skall kunna synkroniseras så att det är omöjligt att ha olika patienter aktiverade i båda systemen.

Har det här hänt tidigare, att en patient fått fel lins?

– Ja, det har hänt förr. Händelseanalysen omfattar tre fall som skett under 2018. Vi utreder samtliga fall och berörda patienter är informerade.

Avsikten är att utredningarna ska Lex Maria-anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om