Fler chefer hoppar av kommunen

Kirunas kommunchef sade upp sig. Nu följs Peter Niemi av ytterligare chefer på kommunen. "Jag kände att jag inte riktigt var rätt person att jobba mot framtiden", säger Lars Bäckström.

5 december 2018 16:51

Förvaltningschefen Lars Bäckström säger att han funderat sedan i våras på att lämna sitt chefsförordnade på Kiruna kommun. Efter att Peter Niemi meddelat sin avgång blev frågan aktuell för Bäckström som valt att säga upp sig och har likt Niemi sex månaders uppsägningstid. Precis som i Peter Niemis chefsavtal måste kommunen ordna ett annat arbete åt Lars Bäckström om han inte hittat något nytt efter att uppsägningstiden gått ut.

– Men min ambition är inte att fortsätta inom kommunen utan att hitta ett annat jobb.

Har detta något med den nya kommunledningen att göra?

– Nä, det har det inte utan jag har funderat sedan i våras och blev farfar här i höst. Det händer olika saker i livet och jag tycker att den nya ledningen bör få veta så fort som möjligt vilken personal de har att jobba med.

– Jag förstår att det väcker frågor men det är inte mer dramatiskt än så här.

En annan orsak till att Lars Bäckström gick i tankar på att avsluta sin tjänst är de planer som finns inom kommunen att slå ihop stadsbyggnadsförvaltningen med kommunkontoret för att få en smidigare verksamhet.

– Jag tycker att det vore en bra idé och det finns mycket fördelar med effektivisering och att få ut mer av organisationerna. Men jag tänker att med mina funderingar på framtiden blir jag fel person att leda en sådan framtida förändring.

Lars Bäckström säger att han inte har något färdigt jobb att gå till utan ska se sig omkring.

– Jag får se vad som finns och vad jag kan få, nog har jag lite tankar men ingenting på gång eller så. Sedan har jag ju min grundanställning.

Grundanställningen innebär att Kiruna kommun är skyldig att hitta en ny tjänst till de som har den klausulen i sitt avtal – en tjänst som ska motsvara deras kvalifikationer och där lönen måste uppgå till minst 80 procent av den lön chefen hade på tjänsten de sade upp sig från. Lars Bäckström började på Kiruna kommun i augusti 2014. Även den biträdande planchefen Maria Persson har sagt upp sig för att flytta till Småland och arbeta med planfrågor för Jönköpings kommun.

– Men det har inget att göra med att Lars eller Peter sagt upp sig. Jag sade faktiskt upp mig först! säger Maria Persson och skrattar.

– Jag längtar söderut helt enkelt, jag har släkt där nere.

Även på ekonomiavdelningen har två personer sagt upp sig, en ekonomiassistent och en controller. Men det har inte heller något med nya ledningens tillträde att göra säger ekonomichefen Gun Nilsson till Norrbottens Media.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Lövgren