Fjällräddare ryckte ut till trötta personer

Ett par kallade på hjälp för att komma ner från ett fjäll i Jokkmokk, när ambulanshelikopter anlände till platsen visade det sig att kvinnan var trött.

27 juli 2017 12:20

Polisen fick in ett larm från en man och en kvinna som befann sig några kilometer från Kisurisstugan i Jokkmokk. Enligt uppgifter behövde kvinnan hjälp att ta sig ner då hon hade svårt att gå. Både ambulanshelikopter och fjällräddare skickades till platsen, men tog olika vägar. När helikoptern kom fram visade det sig att kvinnan var trött. ­­

– Jag vet inte hur samtalet gick, men den information vi fick var att hon inte kunde gå och då har man tagit beslut om räddningstjänst, säger polisens kommunikatör Marie Andersson.

Eftersom tröttheten inte är någon fara för liv eller hälsa får nu paret bestämma om de vill vila en stund och ta sig ner för egen maskin lite senare, eller betala helikoptern själva.

Det är inte första gången fjällräddarna har larmats ut till personer som är trötta.

– Det kommer samtal hit med jämna mellanrum där personer befinner sig i fjällen men det är ingen nöd. Då får man avvakta, kanske vila eller äta något, säger Marie Andersson och fortsätter:

– Men fjällräddning ska vara när det är fara för liv och hälsa. Det är då man ska hjälpa folk ner, men har man mat och tak över huvudet kanske det är bättre att vänta ett tag så kanske man är starkare sedan.

Enligt P4 Norrbotten blev paret erbjudna att själva stå för helikoptertransporten på 30 000 kronor, och det erbjudandet accepterade de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nellie Andersson