Laxfiskeguiden Frekko vet var fisken står

Foto:

Fiskeprofilen2012-06-02 10:25

Han heter Fredrik Mickelsson-Skaulu men kallas allmänt för "Frekko". För mig är han laxfiskekungen nummer ett i det här landet, en man som verkligen kan de nordnorrländska älvarna utan och innan. Jag känner några sportfiskare här i världen som har just DET, det vill säga har konsten att kunna få de största, oavsett vilken art som fiskas. Frekko är en av de utvalda.

För några år sedan stod jag i den nedre delen av Kaitumälven och svingade mina flugor. Plötsligt kom en båt, som sakta stävade uppströms i det grunda vattnet. Jag tyckte jag kände igen mannen i aktern, men var inte säker, drog på mig regnbågsluvan och då kom både tjoanden och vinkanden. Frekko var på gång.

Fisket var inte bra de dagarna och enbart en och annan mindre harr behagade stiga till flugan. Behöver jag skriva att för Frekko med sällskap hade både stora öringar och laxar huggit. Mannen, myten och legenden hade återigen presenterat sig.

Om jag förstår saken rätt, har du många järn i elden, som underhållsledare på LKAB, renskötare och fiskeguide. Hur får du tiden att räcka till?

- Vintertid så är det LKAB och att hjälpa släktingarna, som sköter mina renar från september till maj, som tar mest tid. Om somrarna går all tid till fiske och guidning från juni till september, samt tre fastigheter varav en i Råneå, som ska skötas om och nån skogskoja också . Men båtarna måste ju också underhållas, de är bara 15 stycken, och frun får jag ju förstås inte glömma.

Du är en omskrivet duktig fiskeguide, kanske med laxen som huvudbyte. Hur kom det sig att du tog till dig det jobbet?
- Jag har alltid fiskat sedan jag börjat gå. Jag tycker om att umgås med människor. Det hela började med att jag guidade vänner och bekanta. Om någon lyckas få en stor fisk när vi är ute så är det otroligt glädjande. Jag har fått många hundra laxar och vet hur det känns att få på en riktigt stor en. Grejen är att kunna förmedla den känslan till någon av mina gäster. Den känslan är obeskrivlig.

Vad krävs för att man ska kunna bli en duktig fiskeguide?
- En bra fiskeguide skall vara sig själv och ha bra lokalkännedom. Angeläget är att kunna göra upp eld och koka kaffe samt vara social och att kunna ta folk. Det viktigaste av allt är att kunna fiska, helst med många olika tekniker och kunna förmedla dessa. Naturligtvis bör man veta var fisken står i de olika vattnen där guiden verkar. Fisketiken inte att förglömma.

Hur ser du på laxtillgången i våra norrbottniska älvar?

- Katastrof och katastrof för oss laxfiskeguider! Tur är att jag har öring och harrfiske att utöva när laxen inte är här mer. Hoppas myndigheterna ser vad laxen kan föra med sig till älvdalarna, med bland annat fisketurismen. Som sagt, det är en liten grupp som bestämmer om våra laxar som växer upp i våra älvdalar. Det är åt helvete, tycker jag.

Jag vet att du också är en idog öring- harrfiskare. Hur ser harrbestånden ut i våra storälvar?

- Där jag verkar och fiskar, det vill säga i Kalix-Torne och Kaitum älvar, har vi ett bra bestånd av öring och harr (även grov harr) men det gäller att vårda fisket och vattnen för att behålla bestånden. Inte för högt fisketryck och inget kaggfiske. Mask i alla former, som djupmete och långedrag är förödande för harr och öringbestånden. Pimpelfiske i strömmande vatten borde verkligen vara förbjudet.

Nu är det dags för nya gruvprospekteringar på samebyarnas områden. Hur ser du på det?

- Det är inte bra att våra sista marker och vatten utsätts för gruvbolagen. Rennäringen och fisketurismen tål absolut inte mer intrång. Det värsta av allt är att det är utländska bolag som verkar få göra vad de vill på våra marker

Om du själv får välja, vilken fiskart fiskar du då?

- Lax, så klart. Harr och öring går också, i värsta fall.

Hemsida: www.Frekkofishing.se

Fiskeprofilen juni

Namn: Fredrik "Frekko" Mickelsson-Skaulu

Ålder: 40 år

Bor: Kurravaara och Skaulo

Familj: Fru Susan, mina pojkar Christoffer och Johan, två bonusbarn, Elina och Mimmi, och fiskehunden Bitzi.

Arbete: Underhållsledare på KK2-KK3 i LKAB Kiruna. Fiskeguide senaste 15 åren när jag är ledig från LKAB under juni till september, en kort men intensiv säsong.

Hobby: renskötsel och fiske

Favoritsysselsättning: Stå vid en älv och få ut flugan en fin sommarnatt, finns ingen bättre känsla och då i min hemmaälv Kaitum, så klart.

Favoritfiske: Laxfiske, så klart, man föds till laxfiskare.

Hemmafiske: Kaitumälven, där jag fiskat sedan jag börjat gå. Den första laxen fick jag där som 13-åring och sedan var jag fast.

Drömfiske: Till Kanada ska jag åka nån dag och då är det så klart laxfiske som gäller.

Motto: När man vistas i naturen, skall de inte synas att man har varit där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om