Fiskeguiden från Sorsele

Tobias Sjöström kommer från Sorsele i Västerbottens län. Alldeles i knutarna av den mysiga byn flödar fortfarande Vindelälven fri och obunden, bara det en fantastisk företeelse.
På sätt och vis är vi gårdsgrannar, Tobias och jag, inlandet, fjällskogsmarkerna och fisket. Jag vet inte hur många gånger jag har kört genom Sorsele, på min väg från Råneå i Norrbotten till hemtrakterna i Äspnäs i norra Jämtland. Sorsele har liksom alltid varit halvvägs.
Tobias är med all säkerhet en av många ungdomar som växte upp i Sorsele, där fisket låg närmast för handen. Jag är nästan övertygad om att Tobias som grabb satt och metade på trakter som Gipperavan, Brackavan, Bäverraningen eller Lillån i Vindelsälvens flöden. Som utbildad fiskeguide har han gjort Island till sitt andra hemland.
Nu ska vi kolla in vad Tobias har att säga om sakernas betydelse.

Foto: Mattias Nilsson

Fiskeprofilen2013-03-29 10:50

Sorsele ligger mitt i fiskeparadiset. Ser du någon skillnad på fisket när du var grabb, i jämförelse med den dag som är idag?

- Jajamen, visst gör jag det. Fisket har blivit lite bättre på senare år faktiskt. Det har nog främst att göra med att allt fler numera har fått upp ögonen, tagit till sig fakta och därmed skaffat sig mer förståelse om begreppet "catch & release", dvs fånga och släppa tillbaka fisken. Folk har insett att om matfisk skall tas, då är dagsfärsk fisk godast. Man behöver inte döda all fisk man fångar för att sedan åka hem och fylla frysarna.

Idag finns också flera förbättrade och fungerande fiskeregler än tidigare, som minimimått på fisk, fönsteruttag, catch & release mm. Något som också har gynnat fiskbestånden är att många återställningar och restaureringar av bl a lekbottnar har gjorts i Vindelälven och dess biflöden, efter flottningsepoken. Allt detta skulle givetvis inte funka utan duktiga och seriösa fiskeguider, entreprenörer, eldsjälar, fisketillsyningsmän/kvinnor och förstås sitt egna vett och etikett.

Jag har en känsla av att ditt ungdomsfiske måste ha påverkat dig å det grövsta. Kan du beskriva hur ditt intresse för sportfisket växte till?

Absolut! Som ung bodde jag bara ett rollkast ifrån Vindelälven. I treårsåldern satt jag i träekan med farfar ute på älven och fiskade efter diverse fiskarter, mestadels harr. Var vi inte ute på älven så var vi ute i skogen och grillade korv istället. När man väl satt där i båten, eller kring elden, ploppade det oftast upp en fråga eller två. Svaren på frågorna gav mig mer förståelse och kunskap om hur näringskedjan fungerar.

I samma veva fick man lära sig att bara ta det som behövdes för dagen från naturens skafferi, dvs varsin matfisk. Så mitt intresse för sportfiske startade redan i unga år, allt tack vare några enkla men tänkvärda visdomsord - allt har sin gräns.

Vindelälven (en av landets fyra nationalälvar) är fortfarande outbyggd men är tyvärr påverkad av vattenkraften. Hur ser älvfisket ut idag kring Sorsele? Märks strypningen i Stornorrfors (Umeälven).

Självklart märks strypningen i Stornorrfors! Det finns absolut ingenting positivt jag kan nämna om dagens vattenkraftverk, generellt sett. Visst, vi behöver elektricitet, men priset är så oerhört högt. Då menar jag inte elpriset, utan missbruket av våra naturresurser. Jag kan bara inte förstå hur man minst sagt kan våldta naturen genom att placera en kraftverksdamm på ett så pass känsligt ställe, några kilometer innan Vindelälvens utlopp, där tusen och åter tusen laxar och havsöringar ska passera på sin väg uppströms till sina lekområden. Inte nog med det, allt annat liv under ytan tar också väldigt stor skada av detta. Exempelvis då växter, insekter och övriga organismer, tom sådana som man knappt kan se med blotta ögat. Med andra ord så medför detta hinder en rejäl rubbning i ekosystemet och näringskedjan. Allt liv finns där av en anledning.

Fisket i älven är som sagt på bättringsvägen. Stora satsningar har gjorts. En nybyggd fisktrappa har anlagts vid sidan av Stornorrforsens kraftverksdamm i Umeälven, som möjliggör för våra anadroma fiskar att passera vandringshindret, för en fortsatt resa vidare upp till Vindelälven. Det ser i alla fall lite ljusare ut nu när det handlar om uppvandringen av lax och havsöring. Fiskvandringen tillbaka ner mot Östersjön ser nog tyvärr inte lika ljus ut.

Jag är inte emot vattenkraft i sig, tvärtom så tror jag på den, och jag hoppas innerligt att vi snarast möjligt finner lösningen som leder till att vi kan producera grön vattenkraft. Så att vi en vacker dag, med gott samvete, kan integrera den med naturen. Vindelälven är och skall förbli outbyggd, punkt slut!!!

Tydligen ska det etableras nya gruvor kring Sorsele. Där har du Norra Stensund (Tjålmträsk 2) och Norra Klutträsk (Tjålmträsk 10) där gruvföretaget Lappland Goldminers har begärt undersökningstillstånd. Hur ser du som utbildad fiskeguide på nutidens stora gruvexpansion?

Det är fördjävligt på ren svenska! Jag får ångest när folk inte kan, eller vägrar, förstå den negativa inverkan som gruvbrytningarna för med sig. Tyvärr verkar det nästan som om folk inte vill att vi ska ha någon frisk och levande natur kvar i Sverige. Eller så tror de att vi kan köpa tillbaka den senare för några intjänade papperslappar. Visst, gruvor genererar jobb i ett antal år framöver och förser oss med metaller. Men vi måste sätta en gräns och börja värna om vår kvarvarande natur genom att lyfta blicken från plånboken. Jag är 300 procent säker att kommande generationer hellre skulle ärva en frisk och levande natur istället för ett kassaskåp fullt med sedelbuntar. Ingen natur - inget liv. Tillslut kommer vi att inse att vi inte kan äta pengar.

Du har gjort dig ett namn som en skicklig och omtyckt fiskeguide, bland annat i Island. Det är liksom en bit från Sorsele. Hur hamnade du där?

År 2011 gick jag en fiskeguideutbildning på Tornedalens folkhögskola uppe i Övertorneå. Väl på utbildningen skulle vi utföra en praktikperiod under sommarmånaderna. Jag har alltid velat besöka Island, så det stod givetvis högt upp på min lista. Och min gode vän Lars Munk, som var vår lärare och mentor, gav mig ett nummer till en fiskeguide han kände på Island. Jag ringde och pratade med honom. Han gav i sin tur ett nummer till sin chef. Och hux flux så var jag där.

Ser du någon skillnad mellan fiskeguidejobben i Island och i Sverige?

Jag tycker att Island tar hand om sin natur på ett bättre sätt. De kastar knappt cigarettfimpar i naturen. De stoppar de i fickan för att senare sortera skräpet hemma. De har verkligen förstått vilken dragningskraft deras välskötta natur har. Turismen är också deras största inkomstkälla. Där ses guidejobben som vilket arbete som helst, medan det här hemma i Sverige kan ses som ett oseriöst yrke, med få undantag.

Avslutningsvis, kan du ge en prisbild på vad fisket kostar i Island, exempelvis laxfisket.

En dags laxfiske, per spö, kostar i snitt mellan 5-10000 sek.

Hemsida:

www.fishingismyreligion.blogspot.se

Tobias Sjöström

Namn; Tobias Sjöström

Ålder; 24 år.

Bor; Lite här och var, men hjärtat säger givetvis Sorsele.

Arbete; Fiske- och upplevelseguide.

Hobby; Flugfiske, entomologi/flugbindning, djur och natur, fotografera mm.

Favoritsysselsättning; Vistas i orörd natur, helst med flugspöt i ena handen och kameran i den andra.

Favoritfiske; Torrflugefiske efter harr i strömmande vatten.

Hemmafiske; Vindelälven och dess biflöden.

Drömfiske; Har fortfarande inte hittat "min" tvåkilos harr, så jag säger Lappland.

Motto; En del är så fattiga att det enda de äger är pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!