Norrbotten är inte enbart landets största län utan och också det mest omfångsrika gällande jakt och fiske. Mycket intressant är länets särskilda strukturer, med världens enda bräckvattenskärgård, ett vidsträckt skogsområde, som oftast brukar kallas taigan, och hela det magnifika alpina området med högfjäll, sandslätter och ett egenartat fjällskogsområde. Det finns bara två län i landet som har både kust och fjäll och det är Västerbotten och Norrbotten, bara det en given succé.
I Norrbottens län (med landskapen Norrbotten och delar av Lappland) finns några av våra mest intressanta och frekventa fiskeanläggningar, läger som alla har sin specialitet, vilket gör att sportfiskarens intresse kan styras mot personliga mål.
Genom åren har fiskpopulationernas bevarandevärden stärkts, nedskräpningsproblematiken aktualiserats och miljötänket klöst sig fast i människors medvetande. Lägerverksamheternas inriktning mot miljön är mycket viktig, bland annat med tanke på det ekologiskt bärbara sportfisket.
Tjuonajokk – hooked on a feeling
Den i särklass mest omskrivna campen i länet är Tjuonajokk vid den Nedre Kaitumsjöns norra strand. Namnet betyder på samiska ”Gåsbäcken” och var på sin tid en välfrekventerad sameplats. Till anläggningen kommer folk från hela Europa för att få sitt lystmäte på framför allt harr. Under alla åren har personalen varit noga med att all öring ska återutsättas, en åtgärd som har visat sig framgångsrik.
Den så kallade ”Tjuonajokksandan” är numera ett vedertaget begrepp, vilket betyder att all fisk som inte behövs för middagen ska släppas tillbaka. Trots en myckenhet av harr är alla ekologiska resurser av ändlig art. Därför har man också inrättat ett så kallat ”fönsteruttag” i den nedströms liggande Tajvekströmmen. Det betyder att all harr under 35 cm och över 45 cm ska släppas tillbaka. I området finns oanade möjligheter till finfint flugfiske efter harr, bland annat i sådana klassiska strömmar som Tjirtjam och Kuhkak.
Rostujávri – hjärtat av Sandåslandet
Ett tiotal mil norr om Kiruna finns den säregna sjön Rostujávri med sin fiskecamping. Den är vår nordligaste i genren, som sedan slutet av femtiotalet har varit ett omtyckt vårpimpeleldorado. I den arkipelagiskt formade sjön finns röding, ordentligt med harr, lite öring och lake.
Sjön innehar också alla tiders svenska rekord på spöfångad harr, en bjässe som togs på spinn i början på juli1966. Fisken vägde 3,35 kilo och var 72 cm lång och fångades av Henry Lundbergh från Långviksmon utanför Örnsköldsvik.
För sommarfiskaren finns hur mycket som helst att göra på området. På räjongen finns ett oräkneligt antal små och mellanstora sjöar och miltals med lämpliga flugfiskeströmmar.
Alla fiskecamper i Norrbotten har sitt speciella ansikte. För Rostujávris del gäller en säregen tundramiljö med en karg, men mycket tilltalande omgivning. I lägrets närhet rinner den omtalade Rostueatnu, vars översta del, från Vutnusjohka till Biggesjohka, är ett kvoterat flugfiskevatten.
Miekak – pärlan i urtidslandet
Vid den norra stranden av sjöarna Alep och Lulep Miekak finns den sydligaste av Norrbottens omtalade fiskecamper. Trots detta ligger den 50 km norr om Polcirkeln, mitt inne i Luokta-Mavas vidlyftiga sameland. I trakterna börjar den mäktiga Piteälven sitt spännande flöde ner mot bottenvikskusten.
Numera är Miekak starkt förknippad med sportfiske efter röding i den sägenomspunna Pieskeströmmen. Kraftfull fiskevård har etablerat ett fint bestånd av naturlig öring och röding i dessa sena istiders land. Delar av Pieskeströmmen, nedströms Storselet, är avsatt endast för flugfisket. Strömmarna flyter igenom gles fjällbjörksskog med öppna kastytor med sten och klippformationer.
Tre fiskecamper i Norrbottens län
Några andra anläggningar