Måttlighet är en dygd

Vi lever i en föränderlig värld. Något förenklat kan man säga att naturen krymper för var dag som går. Alltför många utbyggda älvar, en växande global försurning, överfiske och hotfulla gruvetableringar gör inte saken bättre.

FISKEKRÖNIKA2013-10-28 18:03

Fiskelycka räknas som bekant inte i antalet hinkar fulla med fisk. Den ändliga resurs av miljöer och fiskbestånd som finns kvar måste sparas. Ordet etik betyder värderingsfilosofi eller moralbegrepp. För oss sportfiskare innebär betydelsen bland annat konsten att kunna bete sig rätt vid och omkring ett fiskevatten. Måttlighet är en dygd.

Min morfar lärde mig en gång ett uttryck som jag har burit med mig genom livet. Efter en alltför tilltagen fångst av bäckens små öringar mötte han mig med orden: "Du skall aldrig ta mer fisk än vad som ryms i stekpannan".

Redan på den tiden insåg han att alla måste spara på naturens ändliga resurser. I dag är uttrycket än mer aktuellt, eftersom sportfisket som företeelse förhoppningsvis bygger på avkoppling, kontemplation och kamratskap och inte enbart en handling i avsikt att få fisk på tallriken. Den tiden är oåterkalleligen förbi!

Det har blivit allt vanligare att vi släpper tillbaka de fiskar som vi inte behöver till snar spis. Därtill bör man ha kontroll över områdets fiskeregler så att man är införstådd med olika fiskarters minimimått och fångstmängd. Vi måste värna om våra känsliga ekologiska strukturer och även anamma filosofin om att alla fiskarter har samma värde.

God hantering

Trots att vi idag har begåvats med "levnadsregler" som catch and release och no kill måste en stor del av sportfiskets etiska regler bygga på det egna förståndet. I det biologiska perspektivet kan tillbakasläpp av fisk tolkas som att fiskeresursen är överfiskad, eller att fiskbestånden är svaga. Ett sådant vatten bör egentligen trädaläggas (stängas), eller på annat sätt kvoteras, för att på sikt komma tillbaka till ett mer normalt tillstånd.

I den allmänna debatten om catch and release och no kill bör man också ha i beaktande att landskapsmiljöerna i sig inte blir hjälpta. Däremot hjälper vi svaga fiskpopulationer att bli starkare, vilket i det här fallet kan ses som en god hantering.

Det finns en given biologisk regel som vi alla bör bära med oss på våra vandringar, den att allt levande, oberoende av art, förekomst och intensitet, finns i ett begränsat antal.

Tar vi upp allt för många fiskar kommer bestånden att tryta. Det märks inte minns på hur snabbt vissa bestånd av större fisk har utarmats.

Högintressanta kvoteringsvatten

Den slutsatsen väger förmodligen tungt när myndigheterna i dag allt mer arbetar med kvoterings- och trädaläggningssträckor. Det är framför allt fjällmiljöernas näringsfattiga strukturer som bör beaktas.

I Norrbottens län finns flera högintressanta kvoteringsvatten. Sålunda har länsstyrelsen reglerat sportfisket ibland andra Skieltajokk inom Jokkmokks kommun och delar av Davvaeatnu och Rostueatnu norr om Kiruna (Sandåslandet). Regelverket är sådant att catch and release rekommenderas, vilket i det här fallet betyder att fångst av fisk är begränsad.

Till den etiska efterlevnaden ingår också att vi inte ska skräpa ner, inte hugga senvuxen fjällbjörk till vedbehovet och helst inte ta hem någon fisk från fjällfisket. Däremot kan man äta en och annan fisk till middag, en företeelse som självfallet smakar bäst vid stranden.

När författaren och flugfiskaren Lars-Åke Olsson tog över hanteringen av jämtländska Idsjöströmmen i Gimån var harrbestånden i vacklande. Redan i slutet av 80-talet renodlade han begreppet catch and release, en långsiktig hantering som idag har gett önskad frukt. Numera räknas strömsträckan som en av landets mest attraktiva storharrvatten.

Sparsamhet och utveckling

I dag har i stort sett alla seriösa fisketurismidkare anammat någon form av fångstbegränsningar. Det i sin tur betyder att tillbakasläppet är en del av sportfiskets helhet.

Trots att vi idag har begåvats med allehanda uttryck för våra förehavanden bör vi i framtiden rikta in oss på ett renodlat beståndsanpassat sportfiske. Vi är många som ska dela på den kaka som finns kvar, vilket i sin tur tarvar ett hållbart resursutnyttjande med inriktning mot sparsamhet och utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!