Jackpot på fjället

"Jag har sällan sett så kompakta harrstim på distinkta ytor, där fisket var för bra för att i längden vara kul". Gunnar Westrin tar med läsarna på en filminspelning i veckans fiskekrönika.

På spaning efter rödingen.

På spaning efter rödingen.

Foto: Gunnar Westrin.

Fiskekrönika2010-09-07 06:00
Mountain Media är ett filmföretag inom flugfiskebranschen, som har sitt säte i Arboga. Under de senaste femton åren har parhästarna Jussi Sjölund och Ulf Berglund bland annat rest jorden runt och gjort flugfiskefilm från många intressanta platser, som bland andra Argentina, Mongoliet, Skottland och Cuba.
Sedan något år tillbaka har företaget jobbat med det nya stora projektet, den att under två år producera tre filmer med undertecknad. Serien har i initialskedet kallats "Fjällfiske med Gunnar Westrin", med underrubrikerna "Kaitum", "Råsto" och "Laponia".
Till en början var det meningen att vi skulle börja med "Råsto" och valda delar av Sandåslandet. Av olika anledningar blev det inte så utan vi startade upp med "Kaitum".
Under planeringsstadiet funderade jag på vilken fiskekompis jag skulle ha med mig. Valet blev min gode vän och vapendragare, före detta flugfiskeguiden Palle Andersson, som bland annat jobbade sju år på fiskeanläggningen i Tjuonajokk. Vi har alltid haft det så där jättetrevligt på våra fiskeresor, allt från svenska Lappland till Nya Zeeland.
Den sista juni stegade vi in i stugan i Tjuonajokk, där vi förlade vårt huvudkvarter. Tekniken påbjuder också att kameror kan skötas, att batterier kan laddas och att torkning av kläder och dimmiga objektiv rätt kan vårdas.
Den här gången var det inte campen i sig som skulle vara det stora objektet, utan fisket i räjongen, med strömmande vatten och sel i Kaitumälven och allehanda sjöar runt omkring.
Chansningen var den att vi drog på fjället relativt tidigt på säsongen. Vi for på vinst och förlust, en strategi som för en gångs skull visade sig vara helt riktig.
Fjällen låg där så fina, rena och snöbepudrade som aldrig förr. Solen sken mestadels från en blå himmel, vattenståndet var perfekt och insektskläckningarna under stundom magnifika. Vi kunde helt enkelt inte önska oss något bättre, trots att mitt svarta inre redan från början hade målat upp kallt och högt vatten i jokkarna.
Sedermera har det visat sig att den första hälften av juli var helt ok, men att den andra delen blev kallare, blåsigare och, på många ställen, med på tok för högt vatten.
Naturligtvis regnade det under någon dag, men som helhet gav de tio dagarna perfekta förutsättningar för fisket och filmningen.
Under de premisserna blev fisket en skön resa mellan fiskeplatserna. En detalj som noterades var de enorma mängder med fjädermygg som kläcktes, en händelse som vi oftast brukade missa, eftersom vi plägade komma på fjället någon vecka senare. Kläckningarna var så pass groteska att en veritabel matta lades över selen.
Intressanta var också de synnerliga massiva stim av harrar som drog från kaitumsjöarna mot selen och de lockande sidoströmmarna. Jag har sällan sett så kompakta harrstim på distinkta ytor, där fisket var för bra för att i längden vara kul. Dagen efter var de platserna tomma på fiskar, men å andra sidan blev de uppströms liggande strömmarna fullknökade med smackande och mumsande harrar. Det var ett skådespel som hette duga, en sällsynt ynnest att få vara med om.
Jag hade en känsla av, sedan tidigare möten och jobb med filmskapare, att dagarna skulle bli jobbiga. Så blev nu inte fallet utan vi hade det hur kul som helst. Sedan kan tilläggas att hela gänget är flugfiskare, vilket i sig kan vara en bra förutsättning när en sådan film skall skapas.
Intentionerna är inte att skapa en reklamfilm för vare sig Kaitumälven, Rostujávri eller fisket i Laponia. Den filosofiska aspekten kommer förhoppningsvis naturligt in när jag skriver manus och speakertext, sprider tankar för vinden och ger drömmar vingar.
Hur gick det då med fisket? Jo, det var kalas varje dag, med vakande harrar, stridbara öringar och skygga rödingar. Vi fick vad vi ville ha, alla tre fjällfiskearterna, vackert väder, glada kamrater och nöjda filmskapare.
Nästa sommar är det meningen att vi ska göra "Råsto" i början på juli och "Laponia" i mitten av augusti. Riktigt när filmerna kommer att vara i handeln är i skrivande stund osäkert, men "Kaitum" lär finnas i butikerna hösten 2011.
Gänget kring Fjällfiske, del 1/3.
Palle Andersson.
Ulf Berglund.
David Kristensson.
Jussi Sjölund.
Gunnar Westrin.

www.formsmedjan.se
www.mountainmedia.se
www.tjuonajokk.se
www.westrin.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om