Jag har under många år varit ansvarig för fiskebiologi- och fiskeekologiundervisningen för fiske- och naturguideutbildningarna vid folkhögskolan i Övertorneå. Under ett antal år fick eleverna stifta bekantskap med fjärran Sandåslandet, dit vi gick under den sista veckan i augusti. En absolut återkommande aktivitet har däremot varit gäddfiske med fluga och flugspö i Råneälven, oftast i mynningsområdet.
Hela idén med fiskedagarna i Råneå har varit att lära sig fiska gäddan med just flugor, en aktivitet inom den internationella världen som har vuxit ordentligt de senaste åren. Rovfisken är så pass populär bland spösvingarna idag att den har blivit en icke aktningsvärd ekonomisk faktor inom bland annat fiskeguidearrangemangen.
Under många år hade jag den återkommande Westrinveckan uppe på fiskecampen i Tjuonajokk intill Kaitumälven. Naturligtvis var det harfisket som lockade gästerna till den mångomskrivna campen. En gång hände något som fick mina tankar att slå en ordentlig frivolt.
Det var om aftonen när jag gick ner till båtlänningen, som jag passerade den frekventerade fiskröken på anläggningens gräsmatta. Där satt en ensam man och rökte fisk, drack en öl och mådde gott. När jag passerade honom visade det sig att han var från Tjeckien, en långväga gäst som visste vad han ville. Jag frågade om han hade haft ett bra harrfiske och om han gillade rökt harr. Svaret på engelska kom som en blixt från en klar himmel.
– Nej, sa han snabbt. Jag röker gädda, den godaste av alla fiskar. Jag reser hit nästan vare år för att flugfiska gädda i sjöarna häromkring. Jag lämnar en bit här så du kan smaka när du kommer tillbaka. Den kvällen var jag rätt sprallig i benen, glad på ett nytt sätt.
Det är inte enbart Råneälven som har ett fenomenalt gäddfiske, framför allt om försommaren. Jag vill påstå att hela norra bottenvikskusten med älvmynningarna, har ett gäddfiske i en klass för sig. Förutsättningarna är gynnsamma, där bland annat Råneälvens höga flöden formar ett litet Amazonas i sig. Översvämmade stränder, djupare fåror och spännande mynningsvikar kan vara några viktiga ingredienser i ett rikt gäddliv.
Födan inte att förringa, med massor av nors och vitfiskar, ett levande myller som formar den absolut perfekta ekologin. När den gula kabblekan blommar, när det luktar både fuktig jord och nyutslagna björklöv, är det dags att svinga de glittrande gäddflugorna.
Det var under vecka 21 som mina guidelever från Övertorneå kom till Råneå, fulla av förväntningar. Älven gick skapligt hög men havet gungade på i rätt lågt vatten. Det scenariot är inte ovanligt, en fördel för oss flugfiskare som nästan alltid använder vadare. På så sätt kan vi möta gäddorna en bit ut, på bottnar som under sommaren blivit vassbeväxta, lek- och levnadsplatser som man annars aldrig når.
Det moderna sportfisket, med utbildade guider och omkringverksamheter, tarvar idag ett försiktigt sportfiske med ramar av vissa etiska ålägganden, som exempelvis tillbakasläpp av fisk. Det blir allt vanligare att vi släpper tillbaka fångade fiskar av allehanda arter. Men att ge friheten till just gäddor verkar fortfarande vara grogrunden till de hetaste av debatter. Hur kan ni släppa tillbaka gäddorna? som äter ”våra” laxungar, kan höras.
I bräschen för ett varsamt uttag av fisk går absolut länsstyrelsen i Norrbottens län, som i sina regler över bland annat fisket på fjällmarkerna, har skrivit in det antal fiskar man får ta under en dag. Ännu striktare blir förhållandet här det gäller de kvoterade vattnen.
Fisket blev fantastiskt och jag tror inte att någon av guideleverna någonsin kommer att glömma flugfiskedagarna i Råneälvens mynningsområde. Det kändes skönt och väldigt befriande att få släppa tillbaka fem stycken tio- till tolvkiloskolosser, ett antal madammer mellan fem och åtta kilo och en myckenhet ner mot två kilo.
Avslutningsvis; Jag har gästat Nya Zeeland tre gånger i mitt liv och har en god vän downunder som jobbar som professionell fiskeguide. Han namn är Zane Mirfin och är känd världsvida. Landet har en fiskturism i miljardklassen, trots att man bara har ett fiskekort (licens) för hela landet. Jag tycker att hans visdomsord om tillbakasläpp av fisk (catch and release) kan vidhäftas debatten om gäddans vara eller inte vara; ”Skulle jag så mycket som tillåta mina gäster att slå ihjäl en öring om dagen, hade jag inget jobb om fem år”. Så kan man också se på saken. Ha en trevlig fiskesommar.