En av landets mest kände flugfiskare, knivslöjdaren Sveneric Loodh från Hassela i Hälsingland, var på sin tid en baddare på att tillreda stekta harrfiléer.
Till dessa skulle det alltid serveras potatismos överströdd med citronpeppar. I kåsan skulle det också serveras fjällets get vita vin, dvs vattnen från samma jokk som harrarna togs.
Först filéade han fiskarna och tvättade dem noga i jokkens vatten. Därefter – och det är det som är hemligheten – strödde han salt och citronpeppar, ibland också grovmalen svartpeppar, i en plastpåse. Efter att detta var gjort stoppade han ner alla filéerna och blåste upp påsen. Sen skakade han påsen med innehållet tills allt salt och andra kryddor hade fastnat på fiskköttet. En mycket genial idé som han var ensam om att praktisera.
Filéerna ska läggas ner i en rykande het stekpanna, för vår del locket till stormköket, tillsammans med antingen olja eller margarin. Det var verkligen en delikatess att njuta av.
Stekta harrfiléer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!