Många deltagare på laxfiskekonferens

"Hur mår laxen i Torneälven?" var titeln för onsdagens konferens i Pajala. Men det verkade inte finnas ett tydligt svar på frågan.

En av slutsatserna som drogs under konferensen, bland annat av Charlotte Axén från Statens veterinärmedicinska anstalt, är att Torneälvens laxar trots allt verkar klara sjukdomsproblemen väl.

En av slutsatserna som drogs under konferensen, bland annat av Charlotte Axén från Statens veterinärmedicinska anstalt, är att Torneälvens laxar trots allt verkar klara sjukdomsproblemen väl.

Foto: Hans L. Olofsson

Fiske2020-01-16 16:15

Det närmaste besökarna kom till ett svar på hur laxen mår i Torneälven var "både bra och dåligt". Glenn Douglas från Sportfiskarna och Håkan Carlstrand, utredare på Havs och vattenmyndigheten, förklarade under den avslutande paneldebatten svaret med att populationen i stort är välmående och inte visar på någon akut kris, medan det samtidigt finns orosmoln i form av enskilda sjuka laxar.

Något definitivt svar på vad som orsakar laxdöden gick inte heller nu att presentera. Men det var väntat, säger Lars-Gunnar Lundström, verksamhetsledare på Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård.

– Det är viktigt att vi i älvdalen får höra det här och förstå att det kanske inte är löst i en handvändning. En av synpunkterna på plats från några av besökarna var att det måste göras mer. Bilden jag har är att det görs mycket, men det behövs mer information innan det går att lösa det här.

Samtidigt fortsätter laxarnas problem att vara något av ett mysterium. Olika älvar verkar drabbas olika hårt, trots att alla laxar vistas i Östersjön.

– Eftersom det finns älvar som inte har de här problemen går det inte bara att peka på Östersjön. Samtidigt är det andra älvar än Torneälven som har laxar som dör, så det kan inte vara älvens fel heller, säger Lars-Gunnar Lundström.

Under konferensen uppmanades också fiskare som hittar döda laxar att rapportera in detta till Statens veterinärmedicinska anstalt via webbtjänsten Rapportera fisk.

– Forskarna är ju inte på plats här och måste få in rapporter om när det hittas döda fiskar. Det är väldigt viktigt, säger Lars-Gunnar Lundström.

Han hoppas nu på att konferensen kan bli återkommande och breddas till att tydligare bli både för svenska och finska deltagare och besökare.

– Vårt projekt inom Fiskeområden Tornedalen Haparanda skärgård löper ut sista december, så det behövs hittas en annan huvudman för konferensen i så fall. Min förhoppning är att Gränsälvskommissionen eller Torne, Lainio, och Muonio älvars förening ska kunna ta över det, säger Lars-Gunnar Lundström.

Under konferensen kom också en viktig siffra fram. För att inte laxpopulationen ska minska i Torneälven har forskarna kommit fram till att det krävs 58 000 laxar som stiger upp i älven. Under de senaste åren klarades den siffran 2015, 2016 och 2019.

– Det är enormt viktigt att det här inte sjunker, det får inte bli en tillbakagång, säger Lars-Gunnar Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!