Året var 1964 då Allan Petersson i Huskvarna öppnade företaget Flydressing, landets första flugbindarshop i sitt slag. Vi var säkert många på den tiden som hade tagit till sig flugfisket, men som inte hade egna resurser att kunna bilda flugor för eget bruk. Innan dess hade jag använt mig av en vanlig tång att sätta kroken i. Materialet hämtades huvudsakligen från djuren i ladugården och från mammas garnnystan, gamla tröjor och trasmattor. Därför blev året 1964 en vändpunkt för mig. Nu kunde jag äntligen binda mina flugor med för ändamålet specialgjorda redskap, som bindstäd, hackeltång, trådrullshållare och sax.
Det intressanta med den tiden var att de flesta spösvingare som fiskade med fluga använde ett vanligt spinn- eller haspelspö, plastkula och våtflugor. Hemma i gamla Jämtland knöt vi fast tre flugor efter kulan, i Norrbotten hade man oftast flugorna framför kulan.
Det var naturligtvis dåligt med torrflugor på den tiden, eftersom de oftast inte rätt kunde användas med plastkula och spinnspö. Det var våtflugorna som fick gälla. I min generation minns vi med kärlek sådana kreationer som Silver Doctor, Butcher, Bloody Butcher, Wickhams Fancy, Greenwells Glory med flera fantastiska flugor.
Samma år som Flydressing öppnades beställde jag mina flugbindarstäd, det vill säga jag köpte två av samma fabrikat, nämligen städet Crambrook från Veniards. Jag tror de kostade kring fyrtio kronor styck. Jag använder de fortfarande och har ingen anledning att byta.
Med den sändningen följde också en enkel bindbeskrivning på den klassiska flugan Red Tag, skriven av Allan Petersson. En anledning till detta var att introducera en fluga för bindaren som var lätt att binda och som fanns både som torrfluga och våtfluga.
I min generation var vi många som började vår flugbindarbana med en Red Tag. Under många års kursverksamheter i ämnet brukade även jag börja med en Red Tag. När man kunde binda den kanske man bytte färger och hittade på lite nytt. På så sätt började den stora resan mot entomologisk kunskap, det vill säga vetskap om lämpliga insekters liv och leverne.
Det har varit lite olika bud om vem som egentligen för första gången kreerade en Red Tag. Det lär ha varit en man vid namn Martyn Flynn från Worcestershire i England, någon gång i mitten av 1850-talet. Flynn menade att flugan skulle bindas som en torrfluga och var i första hand ämnad för harren.
Nu har jag slitit med mitt flugspö i femtio år, men Red Tag måste bara finnas i mina askar. Den är enkel att binda och begärlig för all fjällfisk, som harr, öring och röding. Bättre allroundfluga får man faktiskt leta efter.
Information om material:
Krok; Förr hade man öglan upp på kroken för torrflugor och öglan ner för våtflugor. Nu för tiden används mest krok med öglan ner. Storlekarna på kroken betyder att storlek 12 är mindre än exempelvis en 10. Storlek 12 är en ganska normal krok för torrflugefiske efter harr, öring och röding. Ju större siffra desto mindre krok. Storlek 16 är ganska liten i jämförelse med en 12.
Tupphackel; Material från tuppens halsmaterial.
Redskap; Flugbindarstäd, sax, hackeltång och trådrullshållare.
Bindbeskrivning.
Kreatör: Martyn Flynn.
Imitation: Som torrfluga, dagsländor. Som våtfluga; nymfer, puppor, fiskyngel.
Krok: Krokar i storlekarna 12-16.
Bindtråd: Svart bindsilke.
Kropp: Två, tre herl från påfågel.
Stjärt: Några strån från rött tupphackel.
Hackel; Brunt tupphackel som binds som ett kraghackel.
Huvud; Binds in med bindtråden. Jag brukar göra tre, fyra halvslag för att avsluta bindandet. Här finns dock ett särskilt knutredskap som kallas whipfinisher. Jag kommer att återkomma till den senare. Flugans huvud kan lackas efter behov med klarlack. Jag har slutat att lacka småflugorna och gör det numera bara på vissa streamers och laxflugor.
Tips: Ska du binda en våtfluga av Red Tag kan du byta ut stjärtmaterialet från tupphackel till en bit rött ullgarn i lämplig storlek. Hacklet bör också bytas ut mot något länge material, helst till hönshackel och vara böjligt bakåtlutat. När du har bundit ett gäng med dessa oumbärliga flugor kan du förnöja dig med att binda i samma teknik men med andra färger. En variant på Red Tag som jag gillar är en som är bunden med röd bindtråd och med strån av orange tupphackel till stjärt.
Good Luck!!! Jag finns på gunnar@westrin.se och på Facebook om du har några frågor.