Månadens fiskefluga

Fiskeprofilen Gunnar Westrin korar månadens fluga: Black Gnat – en husfluga på drift.

Foto:

Fiske2016-12-02 09:25

Om man tittar på flugor rent allmänt, jag tänker då närmast på flygfän i ens egna omgivningar, är det oftast en fråga om husflugor och andra liknande kryp. Då kan man ana att formen är ganska rund och att färgerna är mörka, svarta eller mörkgråa. Även flugor kring huset, ägorna eller trädgården kan vara helt perfekt föda för fiskar i både strömmande vatten och i sjöar. Över huvud taget kan det vara gångbart med imitationer som är svarta och inte allt för stora. Ett sådant plagiat är utan tvekan den klassiska våt- eller torrflugan Black Gnat, en kuse som kan imitera allt från bromsar till myror och husflugor.

När jag började intressera mig för flugor som man skulle fiska med, var Black Gnat en traditionsenlig våtfluga, en som skulle fiskas under vattenytan. Idag är samma fluga ett måste för mig när jag fiskar torrt, dvs med en fluga som flyter.

Fört min egen del har jag haft rent formidabla flugfisken med Black Gnat i framfört allt strömmande vatten. Den största fisk jag någonsin har haft på ett flugspö i Sverige var en gissningsvis tio kilo tung öring som tog en Black Gnat i storlek 14 under Rengsfallet i jämtländska Valsjöbyn. Naturligtvis förlorade jag den matchen.

Det finns flugmönster som kan imitera en massa olika levande insekter. Sådana flugor brukar jag kalla ”geniflugor” eftersom konstruktörerna tycks ha hittat en och annan genväg till ett ”lättare” val av fluga. Black Gnat är en sådan, likaså den berömda Klinkhamer (Klinkhåmer) och Red Tag (månadens fluga här på NSD för januari 2016).

Black Gnat kan man binda i olika storlekar, allt från små knottimitationer till stora bromsar eller husflugor. Numera kan jag också binda Black Gnat med ett så kallat parachutehackel, dvs ett fallskärmshackel som lindas runt roten av vingen. På bilden ser du det mer klassiska kraghacklet, som kan vara väl så bra och är enkelt att binda.

Det är också mysigt att kunna presentera en ngt gammeldags kraghacklad fluga. Ibland behöver vi också fiska med en kreation, som lägger sig lite irrationellt på vattenytan, en kuse som kan imitera allt utom traditionella dag- och nattsländor. Här kommer bindbeskrivningen på en mackapär som kan föreställa allt från husflugor till bromsar och en del annat oknytt.

Krokar.

En krok i storlek 12 är större än en krok in storlek 20. En krok i storlek 8 är större än en krok i storlek 12. Ju högre siffra, desto mindre är kroken.

Black Gnat

Traditionell

Imitation; En allmän imitation av flugor, husflugor, bromsar mf.

Krok; Rak krok i storlekarna 12 till 20.

Bindtråd; Svart bindsilke. Snyggt kan också vara att binda med vinrött bildsilke.

Kropp; Svart bind- eller flossilke. Utmärkt är också dubbat hår av mullvad. Kroppen ska vara kraftigare framtill (thorax) och smalare baktill.

Stjärt; Inga stjärtspröt.

Vinge; Här finns hur många varianter som helst. Förr band man gärna in vingen av sektioner från gås eller annat lämpligt material (både för vår- och torrflugan). Idag fiskar jag mest med en torr Black Gnat utan vingar, bara med ett kraghackel.

Hackel; Här bör användas svart tupphackel som inte är för långt. Ibland brukar jag klippa ner hacklet så att det mest liknar en styv flaskborste.

Huvud; Lackas efter behov med klarlack.

Tips; För er som är intresserade av fjällets olika flugor och flugmönster kan nämnas min flugbindarbok ”Westrins fjällflugor” www.settern.se .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!