Kungshammaren – godisfluga för harren.

Jag hade en gång i tiden en alla tiders fiskekompis från Örnsköldsvik. Hans namn var Bengt-Åke Norberg, i kamratkretsen kallad ”Varg-Åke”. Förutom att han var en duktig flugfiskare var han också en synnerligen intresserad entomolog, med flugbindningen i högsätet.

Så ska kreationen se ut.

Så ska kreationen se ut.

Foto:

Fiske2017-01-12 22:11

Under många år funderade han på hur den ultimata harrflugan skulle se ut, experimenterade och funderade ännu mer. När han en vacker dag i april ringde mig och lät upphetsad, förstod jag att han hade kommit på något genialiskt.

Han berättade för mig att han, året innan hade skapat en fluga som han verkligen trodde på. Under sommaren testade han mönstret i klassiska Vojmån i Västerbotten, ett test som verkligen gav mersmak. Händelsen utspelades i början på 1990-talet där den direkt visade mästarklass. Fiskekompisarna vid strömmen undrade vilken fluga han fiskade med, men ingen fick svaret.

I telefonen meddelade han hur det hela hade gått till. Han hade testat många olika flugor, men kommit fram till att material som påfågelsherl, rött garn, brunt hackel och vita vingar var en del av framgångsreceptet. Intressant var att inom just den genren fanns redan klassiska flugmönster som Royal Coachman, Råstoflugan, Red Tag och till vissa delar den oförliknelige Klinkhamer.

Han talade om att han hade döpt den till ”The Royal Hammer” men att han hade funderat på ett svenskt namn. En vecka senare meddelade han att den skulle heta ”Kungshammaren”, numera en klassiker inom den svenska entomologiska flugbindningen.

Kungshammaren ingår absolut i gruppen geniflugor, en detalj jag har tagit upp tidigare under 2016 års flugmönster här på NSD. Det betyder en fluga som kan imitera många olika insekter, som i det här fallet myror (steklar), dag- och nattsländor och andra flytande kusar.

Tyvärr finns inte Bengt-Åke med oss längre, en vän av det rätta virket, en flugfiskets verklige njutare. Han som lika gärna kunde sitta vid en strand och snacka med en kompis, koka kaffe och kika i flugaskarna, allt medan harrarna vakade som besatta.

Krokar.

En krok i storlek 12 är större än en krok in storlek 20. En krok i storlek 8 är större än en krok i storlek 12. Ju högre siffra, desto mindre är kroken.

Kungshammaren

Bengt-Åke Norberg.

Krok; En lätt sedgekrok, originalet säger Kamasan B100 eller Tiemco TMC 2488.

Huvudsaken att kroken är böjd. En klinkhamerkrok funkar också.

Bindtråd; Bengt-Åke ville ha Unithread 8/0, grey, alternativt Iron grey. För min egen del använder jag oftast rött eller svart bindsilke.

Kropp; Som bilden visar ville BÅ ha en smalmidjad kreation, myra eller stekelformad. Över huvud taget är den formen oftast mycket attraktiv för just harren. Framkroppen och bakkroppen består av påfågerlsherl och mellankroppen (den smalare delen) uppbunden med rött bindsilke, alltså röd bindtråd.

Vinge; Vitt eller creamfärgat polygarn.

Hackel; Upphovsmannen föredrog gärna saddlehackel, men normal hackel funkar lika bra. Färgerna är brunt som på bilden eller svartvitt grizzly. Hacklet binds in fallskärmshacklat (parachute) runt roten på den uppåtstående vingen.

Huvud; Några halvslag räcker.

Tips; Sedge eller ibland Caddis betyder att det är en nattslända som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!