Gravad harr

Fiske2008-06-13 23:36

En anrättning av mycket hög klass är den gravade harren. Numera finns det många varianter på gravad fisk, men den mer gängse är att föredra. 


En anrättning av mycket hög klass är den gravade harren. Numera finns det många varianter på gravad fisk, men den mer gängse är att föredra. För enkelhetens skull kan man färdigställa gravblandningen innan resan. Ingredienserna är 2 delar salt, 1 del socker, lite krossad svartpeppar och krossade dillfrön.

Harren bör vara kring kilot för att gravningen skall komma till sin fulla rätt. I vanlig ordning fileás fisken men skinnet och fjällen skall alltid sitta kvar. Efter detta strör man över den färdiga gravblandningen, vänder köttsidorna mot varandra och lindrar in hela härligheten i aluminiumfolie. För att inte bakterier eller ohyra skall tränga sig in i köttet, förslutes paketet i en större plastpåse innan den läggs på en skuggig plats.

Tältabsiden kan vara en lämplig förvaringsplats.
Viktigt i sammanhanget är att gravpaketet inte läggs under tyngd, eftersom de goda safterna har en tendens att rinna ur det gravade fiskköttet. Ett dygn senare är fisken färdig att avnjutas, gärna tillsammans med hårt bröd och fjällbäckens kristallklara vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!