I början på 90-talet hade kompisarna Stefan Holm och Mats Hagberg kokat ihop en idé om enkommande fiskefilm. Jag kontaktades och projektet sjösattes.
Filmen kom att heta ”Från fjäll till kust – en flugfiskeresa i Norrbottens län” och visades i Sveriges Television två gånger under 1994. Filmen grundade sig på en ekologisk resa från den högsta fjällsjön ner till Bottenvikens låga strand. Nu ska vi kolla lite hur Stefan Holm ser på sakernas betydelse.
Hur kom det sig att du hamnade i filmskrået?
– Jag började fotografera redan som 12 åring och såg allt som visades på biografduken i Luleå. Men det var under gruvstrejken i Kiruna, då jag jobbade för Expressen, som jag kom i kontakt med tv och tevefolket från Luleå. Sen blev det TV på heltid.
Du jobbade under många år på Sveriges Television i Luleå. Hur ser du på den tiden?
– Under mina 15 år på SVT i Luleå var jag med och startade Nordnytt. Men jobbade också med allmän tv. Jag var bland annat med och spelade in filmen ”Vi hade i alla fall tur med vädret”. På SVT fick jag sin grundutbildning när det gäller film.
I fiskefilmen ”Från fjäll till kust” var vi tre kompisar som satte projektet på fötter. Filmen blev sedd av många och den verkar fortfarande vara populär. Vilka komponenter i jobbet var det som gjorde filmen oförglömlig?
– Vår målsättning var att skildra flugfiskets känsla, det goda kamratskapet, upplevelser i vacker miljö och ett riktigt bra fiske. Vi hade ett väldigt flyt måste man säga, så här med perspektiv. Vädret var hela tiden uselt före varje inspelningsperiod men det blev fint väder när vi startade ny inspelning. Vi hade säkert en kompis uppströms.
Tror de att det fanns fördelar i filmjobbet genom att du också är en inbiten sportfiskare?
– För mig känns det bra att kombinera film och fiske. Jag brukar spela in fiske även när jag är ute och fiskar med kompisar. Jag kan inte låta bli.
Jag förstår att ditt filmliv har varit en fantastisk resa. När du kikar i backspegeln så ser du naturligtvis massor av äventyr och intressanta händelser. Finns det något roligt eller spännande du aldrig glömmer?
– Under en flugfiskeresa till älven Pana på Kolahalvön fick jag häftiga upplevelser. Under en av dagarna landade jag åtta nystigna laxar. Men jag fick också filma björn på nära håll. Satt och passade när den dök upp och kom rakt emot mig. Jag filmade hela tiden. Den stannade på 13 meter och la sig ner som en kompis. Efter c:a 6-7 minuter reste den sig och lufsade iväg.
Varför flyttade du och din hustru till Arjeplog?
– Vi flyttade till Arjeplog därför att vi tycker att det är den vackraste delen av Norrbottens län. För att inte tala om alla intressanta och trevliga människor här. Jakten, fisket och den fina naturen är också viktig för oss och stugan i Övernäs vid sjön Rappen.
Jag vet att ditt närvatten är Piteälven. Hur mår älven idag och hur är fisket?
– Rappen där vår stuga ligger är ett biflöde till Piteälven. Sjön är reglerad sedan 1937 på grund av flottningen som senare blev ett vattenmagasin för kraftstationen vid Sikfors. Vi jobbar i en grupp inom Rappen Labbas intresseförening för att förhoppningsvis kunna förändra de ekologiska förutsättningarna för fisken. Vi har med oss WWF (Världsnaturfonden) i projektet och det kommer säkert att förbättra läget i sjöarna. Själv är jag projektledare. Projektet kommer att pågå under 1,5 år. Det ska bli spännande att starta upp under nästa vår. Jag kommer även att på film dokumentera förloppet.