Man ska möta fjällvistelsen med öppna ögon och fräscht sinne. Vackra, romantiska fjällbilder är en sak, verkligheten kan vara en helt annan. Var därför positiv med en realistisk underton.
Innan du drar till fjälls bör du kolla hur långt det är till närmaste boning från fiskeplatsen.
Den strategin är väldigt viktig om någon i gänget blir skadad eller sjuk. Normala mobiltelefoner fungerar inte, däremot en satellittelefon.
Om du ska flyga är det bättre med flera mindre emballage än en stor otymplig ryggsäck. Vandrar du, tänk på att fästa det mesta på säcken. Bär aldrig lösa saker i en plastpåse. Då först kan man bli riktigt trött. Vid framkomsten till fiskeplatsen är det strategiskt riktigt att först sätta upp tältet, koka kaffe och njuta innan fisket kan ta sin början.
Packningen.
Min devis är ett tremanstält för två personer och ett fyrmanstält för tre personer. Jag föredrar ett tält med en stor absid, det räcker. För säkerhets skull bör absiden vara utan golv. Knyt fast ett snöre under tälttaket. Där kan blöta kläder hjälpligt torka. Sovsäcken bör hålla minst -10 C. Säcken är din absoluta säkerhet till fjälls, framför allt om du blir förkyld.
Om du fryser i sovsäcken, ta av dig kläder och lägg dem på säcken. Har du blöta eller fuktiga sockor lägg dem i säcken. De torkar inte men de är hur som helst varmare på morgonen.
Jag har alltid använt stormkök modell Trangia. Det funkar i alla väder. Elda aldrig i tältet! Har du en gammal fin ryggsäck som du trivs med så tar du naturligtvis den. Kolla att spännen, rep och snören finns och funkar. Om du flyger packeterar du den i mindre moduler.
Resans viktigaste plagg är utan tvekan regnkläderna. Här räknas också vadarna och vadarskorna in. Jackan ska ha en ordentlig huva. Ta bara en sån sak som att tältet blåser sönder i full regnstorm. Då kan det vara skönt med rejäla regnkläder.
Fiskeutrustningen.
Oavsett vilket spö du använder bör du alltid kolla linorna innan avresan. Nylonlinorna är aldrig i gott skick om de känns oelastiska. Har fluglinan krackelerat (spruckit) måste du absolut byta. Risken finns annars att den spruckna linan tar in vatten och sjunker.
I min packning finns alltid två spön och två rullar. Åk aldrig med en rulle och två spolar.
Jag har gjort den en gång och gör aldrig om det. Jag fiskar aldrig med väldigt många flugmönster. Jag följer ekologin med imitationer av nattsländor, dagsländor, nymfer, puppor, knott, harkrankar och en och annan streamer. Sju grupper av insekter, där man kan binda varje grupp med lite olika färger och storlekar.
Kompisen.
Man bör i möjligaste mån fiska med en god vän man känner sig trygg med. Då vet man rutinerna, då vet man att en veckas storm och ösregn inte är allt här i världen. Här finns inte plats för lappsjuka.
Vadningen kan bli ett riktigt problem om du inte noggrant kollar bottnarna när du går ut. Hur många gånger har det inte hänt att, när jag ska vada in om eftermiddagen, så har jag fått solen mitt i ögonen, eller en stark vind som suddar ut bottenkonturerna. Då kan paniken vara väldigt nära.
Maten.
Efter lumpen på Jägarskolan i Kiruna i slutet på sextiotalet lovade jag mig själv att aldrig mer äta frystorkad mat. Så har det blivit, även om dagens anrättningar är något helt annat än förr. Räddningsplankan har alltid varit en påse med havregryn, lagd i en plastpåse. Vatten finns i ett överflöd. Då behöver du aldrig vara orolig för att gå hungrig om fisket fallerar. Några saker jag inte kan undvara är torkat renkött, kaffe, messmör och vitlök.
Solglasögon en säkerhet.
Efter ett liv på fjället kan konstateras att polariserande solglasögon är ett måste. Dels skyddar de mot solens uv-strålning, men också mot svingande flugor och spinnare.
Jag har fördärvat mina ögon med envisheten att inte bära solglasögon, framför allt i yngre dagar. Nu sitter gråstarren där. Solskyddsfaktor behövs också, hur konstigt det än kan låta. Fjällsolen är ingen lek, oavsett årstid.
De små detaljerna.
Eltape och LiquiSole är absoluta måsten, likaså lagningsmedel till vadarna, liggunderlaget och tältet. Kolla alltid tältpinnarna och tältrepen innan du åker. Ta med reservrep och några extra pinnar.
Karta och kompass, även om du har GPS. Tändstickor i plastförvaring. Jag har alltid en liten filmburk med salt i fiskevästen. Bra med en kokt fisk om man har långt till tältet.
Absolut luva före keps. Kepsen kan blåsa bort, luvan kan skydda öronen vid busväder. Dagboken inte att förglömma. Kameran i en seglarpåse. Litet bryne till kniven. Myggmedel!!!