En gränslös rapport från ett skeptiskt grannland

I coronapandemins spår har Sverige blivit Nordens svarta får. Men vad säger egentligen invånarna i våra grannländer? Norr Medias reportrar tog på sig vikingahjälmen, den blågula landslagströjan och drog till finska Torneå. Här är vår rapport.

Norr Medias reporter Henny Bucht på plats i Finland.

Norr Medias reporter Henny Bucht på plats i Finland.

Foto: Mathilda Mattsson

Finland2020-07-03 20:46

 I Sverige är i dag över 70 000 människor smittade av covid-19. I Norrbotten finns det ungefär 1 400 bekräftade fall. Sammanlagt har över 5 400 personer i Sverige dött av viruset och jämfört med våra nordiska grannar är det siffror som sticker ut och fått länder som Finland och Norge att stänga sina gränser till Sverige.

Men hur uppfattas vi svenskar av grannländernas invånare? Finns det i dag, mitt i coronapandemin,  en svenskskräck i Finland? Vårt uppdrag är att är känna dem på pulsen, snacka corona, smittspridning och gränsrestriktioner.

Fredagsmorgonen börjar med att vi sätter oss i bilen och åker mot Torneå. Men innan vår färd startar inhandlas en sverigetröja och en vikingahjälm. Inte för att provocera, utan för att tydligt visa att vi är från andra sidan gränsen.

När vi kommer till Haparanda svänger vi av mot Finland. Vid gränsen möts vi av två män från militären som på knackig engelska frågar vad vi ska göra i landet. Vi berättar att vi är svensk media och att vi ska göra ett reportage. Männen undersöker vår bil och kollar noggrant på våra id-handlingar. Efter att dom försäkrat sig om att vi båda är journalister och verkligen kommer från svensk media släpper de oss över gränsen.

Vi kör in och parkerar i närheten av gränsen. När vi kommer ut från bilen möts vi av en man som kollar snett på vår registreringskylt och sedan svär på finska, "saatana routsalaiset" vilket betyder "jäkla svenskar".

Liknande bemötande får vi flera gånger när någon hör att vi pratar svenska.

Planen är att ta reda på vad finländarna tycker om att gränsen är stängd för Sverige men öppen för Norge, Danmark och Island. När vi frågar personerna vi möter om de kan ställa upp och svara på frågor är de vänliga. När vi säger var vi kommer ifrån är tonen inte lika glad och vi möts av många nej.

Men till sist möter vi en kvinna som vill svara på frågor. Men får vi varken fota eller filma henne och hon vill vara anonym. Hon berättar att det är en ansträngd situation och att många är rädda efter vad som hände i Gällivare.

– Sveriges restriktioner fungerar inte, säger hon.

Janne Pirttikangas från Torneå är fundersam över om gränser egentligen behöver vara stängd.

– Det har inte varit så många fall av covid-19 i Haparanda, att gränsen är stängd känns lite onödigt, säger Janne Pirttikangas.

Att jobba på ena sidan gränsen och bo på den andra är inte ovanligt. Kaatarina Seppälä har en stuga på svenska Seskarö och åker mellan länderna dagligen.

– Jag är inte rädd för svenskarna, smittan sprids lika mycket var som helst, säger hon.

– Om gränserna stängs borde det vara stängt på riktigt, inte bara från ett håll, säger Kaatarina Seppälä.

 Tuija Timonen berättar om efterkrigstiden då det tog många år innan gränsen var fri från tullövergång.

– Jag hoppas verkligen inte det blir samma sak igen, vi har ju haft det så fredligt mellan oss i alla år, säger Tuija Timonen.

Kimmo Paananen är kritisk. Han berättar att han bara åker över till Sverige om han måste.

– Jag tycker att det är bra att gränsen är stängd, smittspridningen håller sig kvar i landet. Det är okej att vi har öppnat för de andra nordiska länderna utom Sverige för att vi har en liknande smittspridning här i Finland, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!