Från golfhus till drömfabrik

I maj invigs Studio Nord i Sävast och i sommar spelas första filmen in. Men redan i dag kan vi bjuda på en förhandstitt.

Första filmen. I sommar spelar Ted Kjellsson in första filmen här, ett rymdäventyr för barn.

Första filmen. I sommar spelar Ted Kjellsson in första filmen här, ett rymdäventyr för barn.

Foto: Josefin Wiklund

Film2017-04-06 06:00

En enorm svartmålad hall med högt i tak och 520 kvadratmeter golvyta. Det är Filmpool Nords nya studio i före detta Golfcenter på Sävastön.

– Vi har vacker natur i Norrbotten, men vi vill göra mer än så. Film är fejk. Det måste vara hittepå, det måste vara fantasi och därför behöver vi den här studion. Nu kan vi ha full produktion med både locations och studio i Norrbotten och då stannar projekten längre tid, säger Susann Jonsson, vd på Filmpool Nord.

Den största fördelen med platsen är enligt henne närheten till flygplatsen, då detta faktiskt är den studio man når snabbast från flygplatsen i hela Sverige.

I juli spelas den första filmen in här, ett science fiction-äventyr i rymden för barn, som går under arbetsnamnet ”Alone in space” i regi av Skellefteåbaserade Ted Kjellsson.

– Den handlar om två barn som är ensamma i rymden. Det blir både tyngdlöshet och animatronics och kryddas med 80-talsnostalgi och djup, vi duckar inte för de tyngre frågorna, säger regissören.

Storyn bygger på Henrik Ståhls pjäs Vial men Ted har även hämtat inspiration från sina fem barn.

– Jag har två tjejer som är 21 och 19 och de är i princip tjejen i filmen och två killar som är åtta och tio som är killen i filmen. Sedan har vi en liten som är ett år också och det kanske är hon som är alien. Så jag har hela familjen med i projektet, säger han.

Detta blir Teds första långfilm och premiär beräknas till hösten 2018. Bakom filmen står produktionsbolaget Nice Drama.

Inge Andersson, kommunalråd i Boden, är glad att studion hamnade just här.

– Det här är fantastiskt. Det blir en bra förutsättning för oss i Boden för oss att utveckla de kreativa näringarna, säger han.

Från att han fick första samtalet från Filmpool Nord till att studion är färdig har det gått två år.

– Vägen från golfhall till drömfabrik är inte så lång, säger Susanne Jansson, som räknar med att inhysa fyra till sex stora produktioner per år här.

Även om själva studion är något mindre än den på Kronan så väger kringutrymmena upp, anser hon. I byggnaden, som fortfarande är under ombyggnad, kommer det även att finnas en stor bygghall för snickeri och dekor och produktionskontor där företag inom kreativa näringar kan hyra in sig. I Boden Business Park alldeles intill finns restaurang, hotellrum och mötesrum, vilket också uppskattas.

josefin.wiklund@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om