Kräftskivan är en typisk svensk tradition som många håller hårt i. I samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten dukar många upp till fest. Traditionellt sett firar man utomhus om vädret tillåter och oavsett om du hämtar kräftorna från frysdisken eller fiskar upp dem själv kan du få till en riktigt roligt kräftfest med några enkla knep.
- Det viktigaste är att tina upp kräftorna i tid. Börja upptiningen en till två dagar före festen. Kräftorna tappar lätt smaken vid snabb upptining.
- Pyntet är viktigt! Lustiga hattar, färgglada serpentiner som hänger över bordet och hakklappar att solka ned förhöjer feststämningen. Här gäller inte regeln ”less is more”. Gå all in.
- Tillbehören är A och O. Med enbart kräftor till middag slår nubben till med kraft. Dämpa gästernas hunger med goda tillbehör. Västerbottenpaj är en klassiker. Tillbehör som bröd och ost är mer än regel utan undantag. Satsa på en hemmaslagen majonnäs med äggula, olja, senap, lite vinäger och salt.
- Håll efter. Att sitta och skala kräftor kan lätt bli grisigt. Underlätta för gästerna och ställ fram hinkar att slänga kräftskalen i. Duka upp rejält med servetter och små vattenfyllda skålar att doppa fingrarna i för den som känner sig kladdig om händerna. tillsätt gärna lite citronsaft för fräschare känsla.
- Passa på och sjung en snapsvisa mellan varven. Sånghäften är ett stående inslag bland de flesta kräftskivorna. Vill man så fungerar givetvis alkoholfritt - Det blir lika kul ändå.
- Snapsen. Krydda brännvinet, gärna med dill och citron, för att få till en smakfull snaps.