Under onsdagen hölls rättegången i Gällivare tingsrätt då en 53-årig man åtalades för försök till mord på en jämnårig man. Det var natten till den femte januari som polis kallades till en bostad sedan man fått larm att en man var svårt skadad och behövde sjukvård. När polisen kom till bostaden fanns två män på plats, den svårt skadade mannen och en annan man som greps, misstänkt för dådet.

Åklagare Åsa Valter menar att händelsen var ett försök att döda genom att utdela knivhuggen som bland annat träffade mannen i bröstkorgen, buken och ryggen. Totalt sju knivhugg utdelades och offret har legat på sjukhus tolv veckor och drabbades av två hjärtstillestånd. Han är fortfarande inte helt återställd och har men för livet.

Kvällen som händelsen inträffade hade de två mannen druckit tillsammans med en gemensam bekant. Enligt vad som sades i rätten har de aldrig varit i bråk med varandra. Vid ett tillfälle slog offret till den åtalade mannen oprovocerat men enligt alla inblandade var stämningen snabbt lugn. Något senare lämnade den gemensamma bekante fastigheten. Sedan finns en lucka på 45 minuter innan 53-åringen ringer efter hjälp för första gången. Han ringer dock fel nummer – 113– och det dröjer 35 minuter innan polis är på plats efter felringningen.

Artikelbild

| Assistentåklagare Åsa Valter menar att den 53-åriga mannens avsikt var att döda.

Försvaret menar att det kan finnas andra gärningsmän som kommit till bostaden och knivhuggit offret under dessa 45 minuter, något som åklagaren inte anser vara troligt. Den 53-åriga mannen har få minnesbilder från kvällen och offret inga alls från den dagen. Den åtalade mannen säger att han hittat offret på golvet och inte vet vad som hänt. I ett samtal med polis säger han att det kan ha funnits andra personer i bostaden.

– Jag såg en massa blod, det var jävligt obehagligt, säger mannen.

Offret hölls nersövd i tre veckor och vaknade upp först den 24 januari.

– Jag trodde det var en man som terroriserade mig för länge sedan som gjort det här eftersom jag inte visste vad som hänt, säger mannen i förhör.

Artikelbild

| Försvarsadvokat Karoliina Ikonen menar att det funnits en konkret hotbild mot offret och att det finns alternativa gärningsmän.

Något som försvaret tog fasta på.

– Bägge har oberoende av varandra sagt att andra befunnit sig på platsen, säger försvarsadvokat Karoliina Ikonen.

Åklagare menar dock att det är fastställt att mannen haft en direkt avsikt att döda. Mannen nekar till brott.

Den 53-årige mannen kvarhålls i häktet i väntan på dom som meddelas 24 april.