Kurvkurs - då är det bara framåt som gäller
Nu har Norrbottens motorcykelförare fått en anläggning inom räckhåll där de kan förbättra sina körkunskaper.Första kursen på Fällforsbasen har arrangerats och NSD fanns representerat bland de 40-talet deltagare som drillades i kurvteknik av SMC:s duktiga instruktörer.
Daniel Johansson och Jörgen Nordmark hade en lärorik dag körandes sina offroad-hojar - Yamaha XT 660 Z Tenere (Daniel) och Yamaha XT (Jörgen). Foto:Maria Ödalen
Foto: Maria Ödalen
Kontroll för säkerheten
Besiktning av de tvåhjuliga fordonen pågår och plötsligt står Niklas Lundin, SMC:s instruktör och styrelseledamot från Luleå, och synar min Sportster av custommodell ingående.
- Bakdäcket behöver bytas, deklarerar han bestämt, efter att ha checkat av däckskick, bromsbelägg och min förarklädsel.
På de motorcyklar som har kedja kollas även kedjesträckningen.
- Det är rena säkerhetsdetaljer vi går igenom, förklarar Lundin och ger mig klartecken att köra trots anmärkningen.
Dags att köra igång. Motorcyklisterna får själva dela in sig i grupper, utifrån den nivå de själva bedömer att de befinner sig på när det gäller ban- och kurvkörning - nybörjare, medel, snabb och supersnabb är de fyra kategorier vi har att välja på.
Fyra körpass
Undertecknad, som visst kört kurvor men tidigare inte befunnit sig ens i närheten av en racingbana, sluter upp i nybörjargruppen.
Dagen är indelad i fyra körpass och det första består i att lära känna den uppkonade banan. En ny körerfarenhet blir att köra utan backspeglar. Jag blir genast lite skärrad och undrar hur det ska gå, jag som gärna och ofta vill ha koll bakåt när jag kör. Men Niklas Lundin låter förklara:
- Ni ska fokusera framåt på banan. Börjar ni titta i backspeglarna tappar ni det fokuset och kommer det då en kurva är ni snabbt ute.
Jag viker ut mina speglar och behöver inte köra långt förrän jag inser vad han pratar om. Framåt är det som gäller!
På programmet för dagen står sedan gaspådrag, motstyrning och svängpunkt.
- Alla kör i sitt eget tempo. Vi är här för att lära oss köra hoj bättre. En sidoeffekt är att det är löjligt roligt, säger instruktör Stefan Astermo, innan vi kör igång på allvar.
Kort sagt får vi lära oss att bromsa klart innan vi svänger genom motstyrning - om inte kurvan är för skarp, lägsta hastighet för att motstyrning ska fungera ligger vid 30-40 kilometer i timmen - vid rätt svängpunkt för att sedan ge rätt gaspådrag ut ur kurvan.
Allt fortare - och bättre
Och för varje varv går det lite fortare och lite bättre. Det tycker både jag och övriga deltagare.
- Det är lärorikt. Det var första gången jag testade att köra på bana. Jag har heller inte haft körkortet så länge, tog det i somras, säger Luleåbon Jörgen Nordmark.
- Man vågar pressa lite mer än man brukar till vardags, testa var gränserna går. Det gör säkert att man klarar sig bättre där ute i trafiken, säger kamraten Daniel Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!