Fallet prövas igen: "Känns underbart"

Nu tänds hoppet för Danyar Mohammed, den utvisningshotade pizzabagaren i Jokkmokk.

20 februari 2017 15:12

Migrationsöverdomstolen har nämligen på måndagen beslutat att pröva hans överklagande.

– Det känns underbart att jag får en ny chans. Ingenting är klart om hur det blir men jag hoppas att domstolen ska komma fram till att jag får stanna, säger Danyar Mohammed, som sedan åtta år tillbaka bor och arbetar i Jokkmokk.

I tidigare artiklar har vi berättat om fallet.

Bakgrunden är att Danyar Mohammeds arbetsgivare hade missat höja hans lön med 460 kronor när kollektivavtalet ändrades. Ett misstag som korrigerades när det upptäcktes. Danyar Mohammed hade dessutom fri bostad som löneförmån och inräknat den låg han över nivån för kollektivavtalet. Trots att Skatteverket beskattade honom för bostaden så ansåg först Migrationsverket och sedan Migrationsdomstolen att han bör utvisas.

Under processens gång har Danyar Mohammed fått starkt stöd från folk, näringsliv och politisk ledning i Jokkmokk.

– Jag tror att det har hjälpt min sak med uppmärksamheten, och jag hoppas att man ska hitta ett sätt att lösa problemet nu, säger han.

– Det är bra att vi nu ska få ett svar från högsta instans på frågan om människor som arbetar och försörjer sig själva ska kunna utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren. Avgörandet kan få betydelse för hundratals arbetskraftsinvandrare som riskerar utvisning i liknande situationer. Det kommer också vara viktigt för många företag, som är beroende av att kunna rekrytera från utlandet, säger Fredrik Bergman, chefsjurist vid Centrum för rättvisa, som tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, är ombud för Danyar Mohammed.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström

Ämnen du kan följa