Expert redogör för vad som gäller

I spåren på indrivningshärvan: Nu förklarar experter vad som gäller. "Inte ovanligt att bolag köper och säljer fakturor", säger Linda Johansson vid Kronofogdemyndigheten.

Härva. Gällivareföretagaren Peter Aasa pekas ut av en man i 60-årsåldern som anstiftare till ett indrivningsförsök. I höst ställs en grovt kriminell man inför rätta misstänkt för brott mot inkassolagen och en rad andra brott.

Härva. Gällivareföretagaren Peter Aasa pekas ut av en man i 60-årsåldern som anstiftare till ett indrivningsförsök. I höst ställs en grovt kriminell man inför rätta misstänkt för brott mot inkassolagen och en rad andra brott.

Foto: Hasse Holmberg

Gällivare2017-08-03 20:00

Som Norrbottens Media avslöjade under onsdagen pekas Gällivareföretagaren Peter Aasa ut i en indrivningshärva. Enligt anmälaren ska Aasa ha lejt en grovt kriminell.

för att driva in en skuld gällande ett stugbygge på turistanläggningen Dundret.

Hotellägaren medger att han har sålt skulden till en 31-årig man med ett digert brottsregister.

Linda Johansson, kronoinspektör i Luleå, har uppdaterat sig i fallet under morgonen.

I det här fallet som jag har skrivit om: tycker du att den som anser sig ha en fordran gått rätt väg?

– Jag har inte så mycket att säga om den här biten. Det finns inga ärenden hos oss. Men det är inte ovanligt att bolag och inkassobolag köper och säljer fakturor mellan sig. I slutändan hamnar många hos oss, säger hon.

Att sälja en skuld till en person som är grovt kriminell och som inte har tillstånd att bedriva inkassoverksamhet. Hur ser du på det?

– Som sagt, det här är inget ärende som finns hos oss. Det pågår en rättslig process och den får de utöva i tingsrätten. Sedan får vi se i slutändan vart det landar.

Den normala gången vid en fordran är att ansöka om ett betalningsföreläggande hos kronofogden, förklarar Linda Johansson. Antingen godkänner man att fakturan. Eller så bestrider man, att det är en tvist.

– Kronofogden får inte gå vidare om det finns en tvist i botten. Blir det bestritt, då stoppas processen helt hos oss och vi går inte vidare. Då får man som sökande gå vidare och flytta över målet till tingsrätten. Vi hjälper i så fall till med det.

Den som anser sig ha en fordran som inte regleras kan även gå direkt till tingsrätten. Det är den normala gången, påpekar Linda Johansson.

Domstolen avgör sedan det aktuella fallet.

– Där kan man lägga fram lite mer bevisning. Hos kronofogden sysslar vi mer med en summarisk process. Det är papper fram och tillbaka. I tingsrätten kan man lägga fram lite mer bevis, och därför är det ju bättre när det är tvistligt. Den ena har ju en åsikt och den andra en annan.

När målet är avgjort, kan vinnande part ta ny kontakt med kronofogden.

– Nu vill jag ha hjälp med inkasseringen, indrivningen. Att det är fastställt och då går vi in och hjälper till att försöka få in pengarna, säger Linda Johansson.

Som Norrbottens Media rapporterade på onsdagen ställs den 31-årige indrivaren inför rätta i slutet av september i Luleå tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!