Ett lyft för Norrbotten

Rymdstyrelsen får ett tillskott med 150 miljoner kr. Det har betydelse för rymdbasen Esrange i Kiruna.

Rymdstyrelsen får ett tillskott med 150 miljoner kr. Det har betydelse för rymdbasen Esrange i Kiruna.

Foto: Esrange

Ledare2019-09-19 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det finns saker och ting att kritisera i statsbudgeten för 2020 – icke minst den slopade värnskatten. Men helheten är ändå bra.

Viktigast av allt är välfärdsmiljarderna. De generella statsbidragen höjs med fem miljarder kr, vilket är av stor vikt för vård, skolor och omsorg i hela riket. För Norrbotten betyder det 140 miljoner kr.

Förändringarna i den kommunala kostnadsutjämningen innebär dessutom ett rejält tillskott för ett antal lands- och glesbygdskommuner i Sverige. 

I Norrbotten hör Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Jokkmokk, Överkalix, Övertorneå och Pajala till vinnarna.

För Arjeplog är pengarna som tillförs nästan vad en skattekrona skulle ge –  runt fem miljoner kr per år.

"Vi kommer att kunna jobba med utvecklingen av kommunen på ett helt annat sätt", säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S) i SR-intervju.

Glädjande är också landsbygdspaketet som S, C, L och MP förhandlat fram.

Det innehåller ett glesbygdsavdrag samt nya pengar för bärighet och tjälsäkring i det enskilda vägnätet, för järnvägsunderhåll och till utbyggnaden av bredband.

Vidare görs satsningar på nya statliga servicekontor runtom i landet, driftsstödet till lanthandeln och för att främja en växande skogsnäring. Noterbar är även utökningen av transportbidraget – en insats som spelar roll för tillverkningsindustrin i Sveriges fyra nordligaste län.

Vid en presskonferens i Kiruna under onsdagen kunde rymdminister Matilda Ernkrans (S) även meddela att Rymdstyrelsen får kraftigt höjda anslag, vilket givetvis är av värde för rymdbasen Esrange.

"Redan under 2019 får verksamheten ett tillskott på 150 miljoner kr. Från 2020 höjs anslaget permanent med 150 miljoner kr. Detta kommer att stärka Sverige som rymdnation", sa hon.

Det märks att det är socialdemokrater och centerpartister som suttit vid förhandlingsbordet.

Stefan Löfven, uppvuxen i Sunnersta i Ångermanland, och Annie Lööf, från Maramö i Småland, har inget snävt 08-perspektiv. De begriper vikten av att skapa förutsättningar för jobb, tillväxt och företagande i hela Sverige.

Det synsättet har också fått genomslag i Januariavtalet och budgeten för 2020.

Till detta ska läggas en rad andra viktiga insatser i budgeten. 

Polisen får den största anslagsökningen i modern tid. Det investeras mer i åklagare, domstolar, kriminalvård och andra delar av rättskedjan. Arbetsförmedlingen får en miljard kr extra.

1,5 miljoner pensionärer beräknas få bättre ekonomi genom en riktad skattesänkning, höjningarna av garantipensionen samt bostadstillägget.

"Det ekonomiska utrymme som finns ska användas för att öka drivkrafterna till arbete, stärka välfärden, genomföra klimatomställningen, minska klyftorna mellan dem som får jobb och dem som står utanför, mellan den som levt länge i Sverige och den som nyss kommit hit, mellan bostadsområden och landsändar", skriver S, C, L och MP i Januariavtalet.

Innehållet i budgeten för kommande år ligger väl i linje med budskapet och är en bra kompromiss i den politiska mittfåran –  bortsett från slopandet av värnskatten som faktiskt är direkta motsatsen till att minska klyftorna i det svenska samhället.