Tidning väljer sida i folkomröstningen

Inte bara Norr media skildrar debatten inför söndagens folkomröstning om skolan, Ersnäsbladet bjuder på ett extra valnummer. "Skolan är en förutsättning för att det ska finnas liv i byn", säger "tidningsveteranen" Sven Persson.

Krister Öhman, Elaine Blomqvist, Sven Öhman och Ingegerd Skoglind Öhman utgör redaktionen för Ersnäsbladet. Nu hoppas kvartetten på ett bra valdeltagande i söndagens folkomröstning i Luleå.

Krister Öhman, Elaine Blomqvist, Sven Öhman och Ingegerd Skoglind Öhman utgör redaktionen för Ersnäsbladet. Nu hoppas kvartetten på ett bra valdeltagande i söndagens folkomröstning i Luleå.

Foto: Mikael Leijon

Ersnäs2020-11-04 17:30

Den 15 april 1997 väcktes tidningen Ernäsbladet till liv. Det första numret bestod av en svartvit, dubbelvikt A4 som bland annat kom till tack vare att Ersnässkolan investerat i en ny stencilapparat.

84-årige Sven Persson har varit inblandad i tidningens samtliga 108 utgåvor som vanligtvis innehåller bulletiner från byn, rapportering från arrangemang samt tillbakablickar och familjenyheter. Numera består publikationen av åtta sidor i fyrfärg.

I den senaste utgåvan tar redaktionen ett nytt grepp.

– Vi bestämde oss för att göra ett temanummer inför folkomröstningen. Det blev ett extra stort nummer på tolv sidor för att vårt ordinarie innehåll också skulle rymmas, berättar Krister Öhman som ansvarar för layout och hemsidan.

Ersnäsbladet delas ut till samtliga hushåll i byn. Specialnumret spreds faktiskt också till Mörön som köpt in delar av upplagan.

Tidningen finansieras av sina trogna läsare.

– Vi brukar skämtsamt kalla det för "byaskatt". För 250 kronor kan en barnfamilj bli medlem i byns tre föreningar; idrottsföreningen, byaföreningen och hembygdsföreningen. På köpet får man Ersnäsbladet, berättar Sven Persson.

Tillsammans med skolan har tidningen blivit till en viktig del av byagemenskapen. Ingegerd Skoglind Öhman och Elaine Blomqvist har för vana att göra hembesök till alla nyinflyttade för att överräcka en gåva. Nykomlingarna presenteras med text och bild på sista sidan.

– Ersnäsbladet har en stor betydelse för byn. Vi får ofta höra att det nästan är en högtidspunkt när ett nytt nummer dimper ned i brevlådan, berättar Ingegerd Skoglind Öhman.

Redaktionen består av fyra personer, men inför temanumret fördubblades den inre kretsen. Samtliga har tagit ställning för alternativ ett i söndagens folkomröstning.

Sven Persson understryker hur viktig han anser att folkomröstningen är för byns framtid.

– Vi drog en lättnadens suck när förslaget att lägga ned Ersnässkolan sköts upp i somras, men vi är fullt medvetna om att frågan inte är avgjord än. För Ersnäs är det här en avgörande framtidsfråga. Vi behöver skolan för att det ska finnas liv i byn. Jag anser att en del politiker inte förstår att för att kunna bli en attraktiv kommun måste det finnas en levande landsbygd. Det här är inte en fråga som bara berör Ersnäs.

Karta: Ersnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!