Luleå taxis skolskjuts skapar oro

Johanna Niva-Linds funktionshindrande sjuårige son Arvid åker skolskjuts med Luleå taxi. Hans mamma är mycket missnöjd med hur det fungerar.- Ständiga förseningar, inga bälteskuddar...men droppen var när en chaufför stoppades för fortkörning med Arvid i bilen, säger hon.

Johanna Niva-Lind är mycket kritisk till hur Luleå taxi sköter skolskjutsen för sonen Arvid, 7, som är autistisk och utvecklingsstörd. "Med ett funktionshindrat barn är det tillräckligt tufft att få vardagen att fungera. När sedan sådana här saker inte  sköts som de ska och man hela tiden måste vara orolig och bråka så blir det jobbigt", säger hon.FOTO: Bengt-Åke Persson

Johanna Niva-Lind är mycket kritisk till hur Luleå taxi sköter skolskjutsen för sonen Arvid, 7, som är autistisk och utvecklingsstörd. "Med ett funktionshindrat barn är det tillräckligt tufft att få vardagen att fungera. När sedan sådana här saker inte sköts som de ska och man hela tiden måste vara orolig och bråka så blir det jobbigt", säger hon.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

ERSNÄS2010-08-27 06:00
Johanna Niva-Lind bor med sin man och två barn i Ersnäs. Äldsta sonen Arvid är autistisk och utvecklingsstörd. Hans funktionshinder gör att han inte kan gå skola i Ersnäs utan måste gå i särskola, på Mjölkudden i Luleå. Varje vardag åker han skolskjuts till och från skolan. Johanna Niva-Lind är mycket kritisk till hur Luleå taxi sköter skolskjutsen.
Missförhållanden
Hon ger några exempel på missförhållanden:
4 Chaufförer som varken hälsar eller säger hej då.
- Det borde vara en självklarhet i ett serviceyrke att bemöta folk med vanligt hyfs och artighet, säger Johanna Niva-Lind.
4 Taxi kommer 45 minuter sent en morgon och har då inte heller någon bälteskudde. Ingen på Luleå Taxi svarar i telefon. Taxi kommer mellan 40 minuter och en timme försent när Arvid ska åka från skolan till sin assistent.
- Det har varit flera förseningar. I går skulle Arvid ha gått på Leos lekland med sin personliga assistent. Men det fick ställas in på grund av att taxin var så försenad. Arvids funktionshinder gör ju att han är extra känslig för sådana här saker.
4 Taxi blir stoppad av civil polisbil för att han kör för fort med Arvid i bilen.
- Det är ju helt galet! Självklart ska man kunna lita på att ens barn är säkert och att chaufförerna inte kör för fort.
Tidigare åkte Arvid med Ersnäs taxi till och från särskolan.
- Det fungerade perfekt. Det var alltid samma chaufförer, både vi och Arvid kände stort förtroende för dem och lärde känna dem väl. Det kändes tryggt både för oss och för Arvid. Sedan Luleå taxi tog över skolskjutsen är det olika chaufförer varje gång. Luleå taxi hävdar att deras chaufförer får speciell utbildning för att köra skoltransporter. Jag undrar verkligen vad det är för utbildning, säger Johanna Niva-Lind.
Ständiga problem
Hon tycker att de ständiga taxiproblemen är tärande.
- Med ett funktionshindrat barn är det tillräckligt tufft att få vardagen att fungera. När sedan inte sådana här saker sköts som de ska och man hela tiden måste vara orolig och bråka så blir det jobbigt, säger hon.
Göran Johansson, stationschef för Luleå taxi, beklagar Johanna Niva-Linds dåliga erfarenheter.
- När det gäller förseningarna är det ett problem som vi är väl medvetna om och jobbar dygnet runt för att lösa. Det är nämligen så att vi har installerat ett nytt datasystem. Det skulle ha varit klart i god tid innan skolstarten men vi har haft enorma problem som lett till att bokningar helt enkelt har försvunnit. Enligt datateknikerna ska det förhoppningsvis fungera nu i veckoslutet, säger han.
Vad har era chaufförer för utbildning för att köra barn med funktionshinder?
- Vi har interna utbildningar och även mycket bra utbildningar varje terminsstart i samarbete med skolan. Vi ska ta hand om barnen som åker med oss som om de var våra egna barn.
Är det acceptabelt att era chaufförer överträder hastighetsbegränsningarna med barn i bilen?
- Nej, det är inte acceptabelt och vi har en mycket klar policy. Vi ska följa trafikregler och lagar. Vi har alkolås och drogtester. Säkerheten ska alltid komma främst. Sådant här ska inte hända och jag beklagar det verkligen, säger Göran Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om