Meänfestivaali i Erkheikki är tillbaka

Under midsommarhelgen var det dags för musik- och kultursugna i Pajalatrakten att samlas uppe på Erkheikki-backen igen.

INITIATIVTAGARE. När Meänfestivaali startade 2002 var Hans-Peter Enbuska, projektledare, med bland arrangörerna. Tolv år senare är han fortfarande en av eldsjälarna. ”Det är något njutbart med det här, att få ihop det till allas nöje och glädje”, säger han.

INITIATIVTAGARE. När Meänfestivaali startade 2002 var Hans-Peter Enbuska, projektledare, med bland arrangörerna. Tolv år senare är han fortfarande en av eldsjälarna. ”Det är något njutbart med det här, att få ihop det till allas nöje och glädje”, säger han.

Foto: Maria Unga

Erkheikki2014-06-22 16:46

Byarna Erkheikki och Juhunpieti har tillsammans strax över 100 bofasta. Ändå lyckas de arrangera en festival som lockar ungefär 1000 besökare varje år.

Efter 10-års jubilet 2012 så sinade de ideella krafterna och festivalen gjorde ett uppehåll förra sommaren.

– Men bybor och många andra ute i kommunen tyckte att det inte är midsommar utan festivalen. När jag lyfte frågan i styrelsen så var känslan den samma där, säger Hans-Peter Enbuska, projektledare.

Han var med när idén för festivalen dök upp redan 2002 och förklarar att byn alltid haft många starka kulturpersonligheter. Hans-Peter Enbuska räknar upp en rad namn, däribland medlemmar från populära Raj-Raj band och Jord.

– Det började 2002, och jag tror att det var i samma veva som Mikael Niemis bok och film, Populärmusik från Vittula kom. Så kultur var grejen som kommunen satsade stenhårt på, säger han.

– Man började ambitiöst med nästan en hel vecka musikläger som skulle krönas med två dagars festival uppe på backen. Och på söndagen, det har vi fortfarande kvar, gudstjänst på Kenttäområdet, säger Hans-Peter Enbuska.

Någon större eknomisk framgång har festivalen aldrig varit.

– Förtjänsten har legat mer på att vi har lyckats bygga upp ett gott rykte bland artisterna och en stor trogen skara besökare. Vi har levt mer på den känslan och glädjen, säger Enbuska.

Temat för festivalen har alltid varit att det ska finnas någon anknytning till kulturen, regionen eller språket. Årets huvudakt Miriam Bryant har rötter i Finland vilket Hans-Peter Enbuska hoppas ska locka besökare även från grannlandet.

– På ett år hon har kommit från ingenstans och erövrat den europeiska musikmarknaden och det med eget matieral från första början, säger han.

Förutom musik så brukar festivalen även bjuda på konstutställning i Konsäärihalli, som byggnaden kallas.

En av årets utsällare än Sanne Kangas från Pajala. Hon målar tavlor med acrylfärger och kallar stilen hon målar i för New school.

– Motiven är väldigt färgstarka, överdrivna och roliga, säger hon om målningarna.

För Sanne Kangas betyder det mycket att få chansen att ställa ut sin konst under Meänfestivaali.

– Det är roligt att få tillfälle att visa folk mina tavlor. Det är kul att få dom ut ur lägenheten så att det inte bara är jag själv som glor på dem. Det var väldigt roligt att få frågan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om